miercuri, 3 octombrie 2018

Haideti la opera... sau mai bine stati acasa.

Fusei de curind la opera si vazui Arabella, de Richard Strauss. Nu, nu ma consider un cunoscator, desi merg relativ des la Opera. Aceasta Arabella nu prea e apreciata de iubitorii clasici de opera, in aceasta nu se gasesc arii, ci o combinatie muzica-cintare cumva altfel, care mie mi-a placut insa, f mult.



Dar de fapt vroiam sa spun ceva legat de referendumul din Ro. La un moment dat in opera se prezinta un party, de fapt Fasching, in partea catolica a lumii e celebrul carnaval, cum e in Rio, e inceputul postului pastelui. Treaba se-ntimpla in Viena, la Fasching iau parte multe personaje, una din balerine are un costum strins pe corp, iar jos, in dreptul sexului, e desenat pe costum o Pulla. Party degenereaza intr-un dezmat, in prim plan sunt doi barbati, imbracati sumar, care simuleaza sex salbatic intre ei. Scena se prelungeste nefiresc de mult, nu se incadreaza de nici o culoare in firescul dramaturgiei libretului.
Ceva asemanator am patit in orasul meu la opera. Era Olandezul zburator. Un regizor la fel de inventiv a bagat o scena in care se facea sex intre cadavre, cadavre care si nasteau pe scena si aduceau pe lume niste monstrii. Nu cred ca trebuie sa adaug ca aceasta scena era absolut gratuita, nu avea nici o legatura cu actiunea operei. Publicul a fluierat.

P.S In clipul de mai jos vorbeste celebra regizoare, nemtoaica din mama italiana si tata turc, care a facut dintr-o comedie, ca asa ar fi fost la origine, o chestie politica, ca cica Arabella vrea sa se elibereze de familia ei, niste aristrocrati degenerati, ta-su jucator de carti, si vezi Doamne, timpurile de atunci nu-i permiteau aceasta decit prin casatorie cu un bogatas. Desigur, in conceptia regizoarei, probabil o emancipata, care nu are de a face cu ce a vrut Hofmannsthal, libretistul operei, drama devenirii din fica in nevasta, trebuie zugravita sumbru. 
Mai trebuie spus ca sala a fost aproape goala, iar la anumite reprezentatii s-a huiduit. 

Pacat de munca orchestrantilor si a solistilor care au fost magnifici, partitura fiind extrem de grea.



2 comentarii:

comentati