vineri, 11 mai 2018

green, green leustean of home

Se spune ca daca vreti sa aflati ce nationalitate are un locuitor ar fi suficient sa va uitati in gradina lui. Daca se afla leustean, precis e roman. Dupa marimea leusteanului se poate estima si vechimea respectivului in tara respectiva.
In ceea ce ma priveste si eu sunt mindru posesor al unei tufe de leustean si desi m-am apucat f. tirziu de gradinarit, fiind ocupat cu exploatarea omului de catre om, eu fiind omul, totusi are deja dimensiuni onorabile.

Foaie verde leustean m-a facut mama oltean
Psihologic vorbind se pare ca detinerea acestei tufe iti da senzatia ca esti acasa, chiar si acelora carora nu le place neam leusteanul. 
Dar se pare ca-n ultimii ani toti mai multi romani au chef sa fie exploatati de nemti si creste numarul lor, cu sau fara leustean.


Iata niste grafici interesante. La sf. anului 2017 traiau in Ge ca. 10 mio "Ausländeri". Atentie, straini sunt considerati doar cei care nu au pasaport german. Mai sunt desigur inca multe milioane de straini, la prima, a doua, sau a treia generatie care au cetatenie, dar aia nu se pun. Pe linga un milion jumate de turci, a caror numar a scazut ceva, iata ca si romanii ocupa o pozitie onorabila 5, cu 620.000 de oameni, la mare lupta cu sirienii, locul trei cu 700.000 dar si cu italienii, locul patru cu 640.000. De remarcat e cresterea substantiala a numarului romanilor in 2017, comparind cu 2016 cu 16,7%! In graficul cu linii colorate se vede clar cresterea incepind cu 2015, crestere mult mai pronuntata decit cea din anii 90. O consecinta nefasta pt mine e cresterea dramatica a pretului biletelor de avion, pe ruta Romania, urmare a cererii extreme.

Pare plauzibil numarul mare de sirieni, pe acolo, dupa cum aflam zilnic e un razboi crud, dar ce se-ntimpla cu romanii? E si-n Romania razboi, sau o fi foamete, molima, inundatii? Si daca-n Ge sunt atitia, citi or mai fi prin Spania, Italia, Franta etc.? Si daca sunt atitia plecati cine mai a ramas in Ro, ca dupa cum am auzit soselele sunt extrem de aglomerate? Ungurii? Dar, spre deosebire de sirieni cea mai mare parte a romanilor muncesc, asta e si o veste buna, inseamna ca harnicia, inteligenta, seriozitatea lor e apreciata odata ce sunt anagajati. Si mai e un avantaj, de cind sunt asa de multi romani au inflorit magazine romanesti si se gaseste tuica. E adevarat ca-i cam scumpa, ca. 30 euroi litru, mult mai scumpa decit whisky.

Oricum cred ca va creste extrem de tare productia de leustean in Europa, daca nu si-n America, Africa si de ce nu, in viitorul apropiat si pe Luna sau Marte. As fi curios sa stiu daca autoritatile romane stiu citi cetateni sunt plecati si unde si ce parere au despre asta!

6 comentarii:

  1. Acesta poate fi un subiect de discutie inepuizabil. Dar majoritatea romanilor au plecat manati de deziluzie. Si asta este trist. Maine poimaine facem 30 de ani de libertate, democratie, etc, etc... si senzatia cea mai puternica este ca suntem pe contra-sens. Faimoasa "luminita de la capatul tunelului" se face din ce in ce mai mica...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. de fapt sunt doua luminite la capatul tunelului, e acceleratu care vine.. calca totul in picioare...

      Ștergere
  2. Exact. Chestia si mai interesanta e ca acum cand batem pasu' pe loc, asa cum ne'nvata multe din cantecele noastre traditionale, tot pe loc, pe loc, pe loc in loc sa vedem acceleratu'care se apropie, gandim ceva la modul: nu trebuie sa faci nimic si tunelul singur se sfarseste pentru tine. Mai mult, putem sa alegem si iesirea...cat de tari suntem...

    RăspundețiȘtergere
  3. pentru orice om e clar ca toata lumea trebuie sa credem ca nu leusteanul e buruiana ce nu trebuie sa lipseasca dintr-o gradina care se respecta , ci mararul. sau patrunjelul, draku stie care e diferente, ma rog, verdeata aia care i-a daruit-o vasilica lu domnu papa.
    ps. erorile gramaticale nu imi apartin mie, ci duoamnei premiere. sau premiera. sau analfabete, cum vreti.
    ps. numai maine nu e joi, cand lansam avioanele, no ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deja am fost la mai multe antrenamente

      Neamtu tiganu

      Ștergere
    2. asa, asa, toata gasca mi-a spus ca abia asteapta sa citeasca cateva halbe cu scrierile tale...

      Ștergere

comentati