luni, 9 octombrie 2017

Cum se vind avioanele? Airbus

Am tot vorbit de cum se construiesc avioane. Am vazut ca nu e usor, dar si mai greu e sa le vinzi. Un om cinstit si harnic ar zice, e simplu, cele care au raportul performanta-pret cel mai bun sunt cele mai cautate. Ti-ai gasit! In primul rind se-ntimpla rar ca nea Ion sa-si cumpere avion, uneori nu-si cumpara nici caruta, de cumparat avioane cumpara politicienii, cel putin din alea militare, dar si civile. In al doilea rind avionul vine cum era pe vremuri, nu dam bere fara mici, adica in pachet cu multe alte chestii, cica compensatii economice.
Evident, ca fiind asa de complicat, exista specialisti care stiu cum sa miste afacerile. Acestia dispun de argumente solide, care se numesc pe romaneste, bacsis, mita sau pe nemteste "Schmiergeld", "bribe". Nemtii, fiind f. preocupati de tehnica, au format acest cuvint din "schmieren", care inseamna a unge si Geld, care-nseamna bani, deci bani de ungere, care in principiu nici nu poate fi rau, reduce frecarea.



Desigur acesti specialisti sunt extrem de rafinati, nu se duc cu sacosa sa spuna, uite bha, iti dau meleoane si tu iei avioane, sau sa-i ia doamnei min. o basma, aseara ti-am luat basma. Nu, ei nu fac asa ceva, nu, ei fac totul complicat, infiinteaza niste firme, firmele duc banii de la un cap la altul al mapamondului si cindva ajung unde trebuie.
Iata povestea, va avertizez, e f. complicata coruptie la Airbus.
Picant e ca-n poveste pica, as zice ca musca-n lapte, si un romanas, un anume Constantin Ster, moldovian de-al nostru, din Bacau. Iata aici povestea lui povestita de Catalin Prisacariu, un ziarist de investigatii de la Kamikatze, mita de 100 de milioane la Airbus.

Si acum sa vedem ce urmeaza!?

Sa povestesc din experienta mea:
Interesante sunt consecintele pt. angajati. Am trait o asemenea perioada la Siemens care a avut un asemenea proces de coruptie, a costat in final mai multe miliarde, dar ne-a chinuit si pe noi astia mici.
De ex., s-a impus ca trebuie sa declaram eventualele cadouri primite, chiar si daca suntem invitati la masa. Masa nu avea voie sa coste mai mult de o anumita suma, deci teoretic ar fi trebuit sa-l intrebi pe cel care te-a invitat cit a costat, sau sa renunti la ceva din meniu, de ex. sa bei doar un pahar de vin si nu doua!?
De Craciun primeam de la unii parteneri cadouri, eu primeam mai mult vin, ma cunosteau doar, dar valoarea nu avea voie sa depaseasca 20 €, lucru greu de evaluat. In plus se interzisese alcoolul in firma si nu stiam ce sa fac cu sticlele, ca si sa le iau acasa nu era usor, daca ma prindea la poarta o pateam. Acum citeva luni, pensionar fiind de peste un an, m-am intilnit cu fostii colegi la o sarbatoare, unu mi-a spus ca a gasit intr-un dulap, mai ascuns, o adevarata colectie de vinuri. I-am zis ca-s ale mele si sa mi le trimita, poate sa dea vina pe mine.
Mai nasol era ca trebuia sa avem intotdeauna trei oferte. Lucru neplacut deoarece, noi, cei de la cercetare, dezvoltam materiale, componente cu un institut sau o firma, deci acel ceva era cumva unic, dar cind se introducea in serie cel de la aprovizionare trebuia sa aiba trei oferte. Alegea de capul lui, orientindu-se dupa pret, fara sa ne mai intrebe. Au iesit o multime de catastrofe. Odata au comandat niste placi din polistiren, in loc de fibra de sticla ranforsata, altadata au folosit un material extrem de scump, dezvoltat numai pt. o utilizare speciala, la tot felul de nimicuri. Ca sa iesim din acest cerc vicios trebuia sa scriem caiete de sarcini pt. fiecare nimic in parte, caiet care era si asta dupa o anumita procedura. Avea peste 100 de pagini, cu trimitere la zeci de norme. Nu de putine ori ma suna cite unu de la o firma sa-mi spuna ca nu are timp si chef sa angajeze doi oameni care sa citeasca si sa inteleaga acele caiete. Si totul ca nu cumva sa ne lasam "mituiti" de o firma sau alta, ruperea dintre aprovizionare si inginerie era voita.

Atentie: se-ntimpla ceva cu situl rumanianmilitary, am primit urmatoare notita, se spune ca e nesigura si hackuita:

Dies ist keine sichere Verbindung

Hacker könnten versuchen, Ihre Daten von www.rumaniamilitary.ro zu stehen, zum Beispiel Passwörter, Nachrichten oder Kreditkartendaten. Weitere Informationen

NET::ERR_CERT_DATE_INVALID

6 comentarii:

  1. Eroarea respectiva apare de obicei daca nu este setat corect timpul - clock settings la computer (data si ora).
    Regards. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Gabitzu:

    Despartirea aia dintre inginerie si aprovizionare ("purchasing") e naturala, si ajuta la distribuirea spagii acolo unde ii e locul. Noi, inginerii, suntem mai romantici, asa, muncim din pasiune si chemare, banii sunt oricum ceva vulgar. Asa ca odata cu impartirea asta, banii vor merge direct la cine ii apreciaza :-) .
    Si la altii e regula cu trei oferte, si intr-adevar duce la multa distractie din partea inginerilor. Dar unii mai o o regula, probabil o aveati si voi: furnizorii autorizati. Adica, pentru achizitii peste niste valori triviale, trebuia sa cumperi de la anumiti furnizori. Ei, ghici cine se ocupa de "autorizarea" lor?
    Si mai e un aspect: materiale speciale, echipamente/device-uri exotice, astea nu-s cine stie ce, in schema mare, chiar ne-ar putea lasa sa ne facem damblaua. Marea smecherie e banala ... apa de baut, sau hartia/toner de imprimanta.

    Concluzia: chestiile astea sunt mult peste nasul inginerilor, noi cu multimetrul/tastatura/rigla.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Interesant e si sistemul de salarizare, in timp ce inginerul are un salariu relativ fix, chiar daca mai primeste uneori cite o prima functie de rezultatele firmei si mai e minjit cu ceva maruntei cind are o inventie, cel de la vinzari are o cota din salariu legata de succesul acestor vinzari. Si asta desi marii cercetatori sociali si politici pretind ca 80% din valoare de piata a unui produs se formeaza in procesul proiectarii.

      Ștergere
  3. Ca să nu zic ce distracție e când trebuie selectat un furnizor de ... să zicem creioane cu mină, și undeva se "greșește", și în tot lantul asta nimerește un inginer care să testeze ofertele. Și mai ales când ăla e mai căpos, și nu înțelege cum stă treaba, și se încăpățânează să facă testele cinstit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si cind te gindesti ce usor e sa faci un caiet de sarcini cu dedicatie.. dar noi nu facem asa ceva.

      Ștergere
  4. Mda, ne-am cam incurcat: ati scris in articol despre smecherii facute de cei de la "vanzari", si ati dat un exemplu personal despre cei de la "cumparari", la care am raspuns eu, si dvs ati raspuns despre cei de la "vanzari" din nou.

    Oricum treaba e clara: inginerii is mai chititi pe treaba, iar invartelile se fac mai degraba in alte departamente.

    RăspundețiȘtergere

comentati