luni, 25 aprilie 2016

Ramona, dragostea mea

Amorul e-un copil pribeag
Si-n veci de veci 
Nu poti sa-l stapanesti
De nu ti-s draga 
Tu mi-esti drag
Si de mi-esti drag
Sa te feresti!

Om batrin.. dar tot tinar si nelinistit. Iar m-am indragostit, de cine, de o curva bineinteles, se putea altfel, v-am spus ca-mi plac curvele. Sper sa ma ierte Suzana, de fapt Luiza dar asta e, tigancusa esti frumoasa, tigancusa mea! Pe noua mea dragoste o cheama Ramona, Ramona Zaharia, de fapt mai mult Carmen.
P.S Se zice ca la Microsoft a doua limba vorbita ar fi romana, nu stiu daca e adevarat, ce stiu insa e, ca la Opera din Düsseldorf multe voci sunt romanesti, ma rog Ramona e ieseanca, dar mai sunt multi, mai ales din Cluj. Aseara mai fu si Escamillo, Bogdan Baciu si chiar Micaela, Brigitta Kele, da, si Brigitta e romanca.

Bhaaa, de ce lasati bha, asa bunaciuni sa paraseasca tara, ce nu pot si ele sa bage ceva manele! Ar trebui inchise in trezorie, impreuna cu gaina aia cu pui. M-am prins, voua va plac blondele.

Ramona
Brigitte

sâmbătă, 23 aprilie 2016

de la Mercedes la Dacia, sa ne pisam in rezervoare

Am urmarit cu atentie scandalul cu manipularile VW. Am incercat sa-nteleg ce si cum. Mi s-a parut clar in ce a constat ecrocheria, sistemul recunostea atunci cind masina se afla pe banc de incercare si regimul motorului era micsorat, pt. a reduce emisiile de codoi si NOx.
Mai departe insa, se pare ca cunostiintele mele de termodinamica nu sunt suficiente, de altfel tot timpul am fost speriat de cuvinte furioase ca entalpie si entropie. Nu pricep si pace cum de e posibil ca printr-o modificare de software, asa ca prin minune, motoarele sa devina curate in regim de drum!? Ce ar putea sa faca acea software, care parametrii ai motorului ar putea fi modificati ca sa scada dramatic noxele fara sa influenteze puterea si consumul motorului?
Iata ca partidul si guvernul, respectiv ministrul transportului, au comandat un studiu sa afle tot poporul ce si cum. Ieri s-a dat publicitatii acestui studiu si s-a aflat ca nu numai VW a facut excrocherii ci mai toata floarea de la apus dar si de la rasarit. Chiar si Dacia care se afla intr-o companie de prestigiu, ca da, si Dacia e implicata. Mercedes deja a recunoscut si a anuntat remedierea a citeva sute de mii de masini. Repet, nu am inteles cum arata aceasta remediere si ce vor face!?

Cica Dacia Sandero ar depasi cu 1181%, ceva mai mult decit Porsche cu "numai" 889%, dar mai putin decit Renault Kadjar 1,5 l cu 1355%! Picant e ca Renaultul in laborator e cel mai tare din parcare, cu numai 21mg NOx, dar pe strada e cel mai imputit.
Ce am inteles insa e alta solutie si anume: se injecteaza in teava de evacuare un lichid care leaga, printr-o reactie chimica simpla, NOxul si noxele se transforma in apa si azot.
Thermolyse des Harnstoffs:
\mathrm{(NH_2)_2CO \longrightarrow NH_3 + HNCO}
anschließende Hydrolyse:
\mathrm{HNCO + H_2O \longrightarrow NH_3 + CO_2}
Selektive Katalytische Reduktion (Standard-SCR, Temperatur über 250 Grad):
\mathrm{4NO + 4NH_3 + O_2 \longrightarrow 4N_2 + 6H_2O}
schnelle SCR (Temperatur über 170 bis 300 Grad)
\mathrm{NO + NO_2 + 2NH_3 \longrightarrow 2N_2 + 3H_2O}
Acest lichid minune, Diesel Exhaust Fluid, nume american, sau Adblue, marca inregistrata germana e f. interesant, nu e altceva decit urina amestecata cu apa demineralizata, 30% urina. Cica e nevoie de f. putin, numai 1,5l la 1000 de km, dar totusi e destul de scump, o fi pipi de fata mare si asta-i tare rar. 

vineri, 15 aprilie 2016

Le petit prince, Antoine de Saint-Exupéry

Motto „Adieu, dit le renard. Voici mon secret. Il est très simple: On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux." -Le Petit Prince, chap. XXI)

duminică, 10 aprilie 2016

o bizdiganie zburatoare, Volocopter

Din categoria orice poate zbura iata un fel de elicopter electric. Ca orice chestie noua e intimpinat cu urale, laude, e considerata o noua revolutie tehnologica. Eu m-am cam ars cu revolutiile, chiar si cu cele tehnologice, de aceea sunt mai sceptic.
Dar intii poze,