duminică, 27 martie 2016

Ce mai citim? de avioane bineinteles

In asteptarea primaverii, pt. a evita deprimarea gradinii care plinge, plinge (ptii ce imagine frumoasa am scos!; de fapt ploua, ploua, ploua), care se-mpotriveste incalzirii globale, citim.
Citim sa aflam cit de viteji eram noi, inainte, bineinteles. Azi va recomand o carte scrisa de un canadian de origine romana, Rumanian Aces of World War 2.



Ma cam irita poza cu fetele care ii vizitau pe baieti in Ungaria. De regula muierile nu au voie pe aeroport, dar cel mai tare ma irita baiatu care sta cu curu pe ampenajul orizontal, Pai bine bha racane, nu ti-e bha rusine!  Ca proiectant de ampenaje nu ma tem ca se buleste dar orsicum e o lipsa de respect.

miercuri, 23 martie 2016

A venit iepurasul, mi-a adus un IAR 93 si un 99!


Un avantaj al nostru, al dezradacinatilor, e ca, uneori, avem mai multi Pasti. De Pastele asta iepurasul mi-a adus doua avioane, da, doua avioane. Trebuie sa le fac, cu cele doua miini stingi, pe care le posed, cred ca va dura pin-la Pastele cailor. Cica asa ar trebui sa arate:

Sa vad daca mai primesc ceva si de Pastele ortodox!

Paste fericit!

luni, 21 martie 2016

IAR-93 NewEngine

La rugamintea domnului Ciprian Mustata incerc sa scriu un articol despre posibilitatea, evident teoretica, de a remotoriza IAR 93 cu un motor Ivchenko-Progress AI-222.

Consideratii generale

Eu insumi am criticat constructia acestui avion aspru critica aspra. Scriam ca una din marile probleme ale avionului a fost motorizarea, dar si noi am exagerat incercind sa construim un avion imens cu doua motorase de jucarie.
La o eventuala remotorizare sunt doua lucruri ce ar trebui in special urmarite:
  1. Bilantul de greutate, respectiv centraj
  2. Fly by wire, un lucru legat de pct. unu.
Fly by wire


joi, 17 martie 2016

12 angry men

Eight: There were eleven votes for guilty—it’s not so easy for me to raise my hand and send a boy off to die without talking about it first.

Ten: [to Eight] I don’t mind telling you this, mister. We don’t owe the kid a thing. He got a fair trial, didn’t he? You know what that trial cost? He’s lucky he got it. Look, we’re all grown-ups here. You’re not going to tell us that we’re supposed to believe him, knowing what he is. I’ve lived among ‘em all my life. You can’t believe a word they say. You know that.

Nine: …Since when is dishonesty a group characteristic? You have no monopoly on the truth


Undeva in America (viata bate filmul)

Deci de foarte multe ori, adica odata pe an, esti chemat sa-ti faci datoria de cetatean si sa participi ca juriu intr-un proces civil. Daca esti norocos, cum am fost eu pina acum....iti risti doar o zi, in care cu inca 100 de insi, astepti intr-o sala de judecata... sa vezi cum se formeaza juriul de 12 + 2 rezerve...daca e un proces usor....si se aleg cei 14 in aceeasi zi...tu ai scapat pt un an....sau daca merge mai greu cu alegerea lor...poti sa stai cu ei 3-4 zile pina se gasesc „oamenii potriviti” alesi de ambele parti: acuzarea si apararea. Apoi esti liber....un an de zile ai scapat de aceasta „datorie”.

marți, 15 martie 2016

Paris, composite mon amour!

Impins de sentimente pozitive m-am hotarit sa-i ofer nefestii un sejur de vro saptamina in Paris, orasul indragostitilor. Pe linga multele obiective turistice, pe care le-am mai vazut de citeva ori, m-am gindit sa-i fac si o surpriza, s-o invit la o expozitie f. interesanta, la JEC, atentie, se scrie cu "C" nu cu "G". Pe vremea cind eram in cimpia muncii vizitam aceasta expozitie f. des, spre invidia nefestii, de aceea am zis sa mearga si ea. Am fost destul de surprins sa aflu ca nici prin cap nu-i trece sa viziteze asa ceva si i se pare din parte-mi o obraznicie, ea asteptindu-se la cu totul altceva, cind i-am spus ca-i pregatesc o surpriza, desi a acceptat ca e o mare surpriza.
Tsai.

Deci am mers singur cu fi-miu si el pasionat de aceste aspecte.
Ce am vazut? Expozitia e din ce in ce mai mare si f. intens vizitata. Dar sa ne referim la noutatile tehnice.
Participare: in domeniul cercetarii expozitia e dominata de institutele germane, in timp ce in domeniul fabricatiei, al producerii materialelor, firmele asiatice sunt in mars impresionant. Daca in urma cu citiva ani asiaticii, cu citeva exceptii, nu prea existau, acum sunt aproape majoritari. Prezenta chinezilor se poate explica si prin faptul ca tehnologia fibrelor e inrudita puternic cu tehnologia textilelor. Trebuie totusi mentionat ca japonezii domina in continuare fabricarea fibrei de carbon, (Toray, Toho, etc.) fibra care e de fapt vedeta compozitelor.