miercuri, 31 august 2016

S-o luam la fuga

Din totdeauna mi-au placut competitiile, intrecerile, concurenta. E placut sa afli unde te gasesti in comparatie cu altii, asa cum si Fat Frumos, vrei in lupta dreapta sa ne luptam, sau in sabii sa ne taiem, chiar daca uneori ... dar sa nu anticipam.
Echipa din care am facut parte, sunt undeva mai in spate, daca vrea cineva sa ma recunoasca sunt cel mai brunet.

Desi sunt de ca. un an pensionar inca nu m-am obisnuit cu aceasta stare, si ma agit, fac de toate de la gradinarit, la ciclism, fotbal, scriu carti, fac chefuri,... cind am cu cine, asa ca m-am inscris si la o alergare.
Duisburg e unul din cele mai sarace orase germane, a avut o perioada infloritoare in perioada minunii economice germane, dar, odata cu inchiderea ultimului furnal, a vinderii ultimului cuptor chinezilor, a devenit chiar, pe ici pe colo, o infectie sociala.
Cartierul Maxloh, de ex., are o celebritate trista in Germania, e unul din cartierele in care nici politia nu are curajul sa intre dupa lasarea serii. Peste 60% e locuit de straini, se spune ca venirea romanilor si a bulgarilor, mai bruneti, in zona, a grabit caderea cartierului.

Dar, mai exista inca niste firme, se fac eforturi de a salva cite ceva si se organizeaza intreceri. Organizarea a fost exceptionala, am primit cite un cip lipit pe nr. de participare cu care se-nregistra timpul efectiv. Peste tot erau oameni de ordine, asistenta medicala, bauturi gratis, etc. Dupa cursa s-a transformat intr-o sarbatoate populara, cu muzica, mici si bere. A fost o zi caniculara, cum rar e pe aici, cursa trebuia sa aiba o lungime de 5800 metri, dar din motive de caldura, desi la ora 19 erau doar 30 de grade, a fost scurtata la 4250. Pt. mine a fost emotionant, m-am intilnit cu fosti colegi, fosta firma mi-a sponzorizat participarea.
Rezultate oficiale.
Am invins!

Am iesit al 1729-lea, din 6000 de participanti. Scurtarea traseului m-a scos oarecum din concept, nu am mai stiut in ce ritm s-o duc. La grupa mea de virsta, peste 65, am iesit al patrulea cu 22:08 min, si o viteza medie de 11,52km/h. Nu e chiar rau, cred ca as fi putut alerga chiar mai repede, mai aveam suflu dar, ici-colo, era ingust si fiind f. multi participanti, se bloca. De altfel la antrenament, unde alergam cite 5600m, faceam 4000 in ca. 20min.
Curba performantei functie de virsta
Interesant e cum ne ramolim. Se pare ca la alergat virsta optima e 31-34, si nu 18 ani, cum am crede la prima vedere. La 18 ani sunt numai 97,1%, deci curba creste usor pina la 30-34. Mai apoi incepe sa scada, cu cit esti mai batrin cu atit mai abrubt. De ex. eu am o performanta de 75,1%, la 67 de ani voi avea doar 73,7%. 
Atentie, aceasta performanta se refera la unul si acelasi individ, nu la indivizi diferiti, deci eu azi sunt cu ca. 25% mai putin performant decit eram la 30-34. Cu alte cuvinte la 30 de ani as fi alergat distanta in 16,5 minute si nu in 22.
Si-nca odata atentie, ne referim doar la alergat nu la celelalte.

Si-nca ceva, nu trebuie sa ne facem iluzii, o oarecare performanta nu-nseamna neaparat ca se va prelungi viata, ci doar o face mai placuta.

9 comentarii:

  1. Priza de aer trebuie reproiectata iar ajutajul o idee mai micsorat . :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cu priza si cu ajutajul mai merge dar burta trage in jos. Culmea ca nu se lasa invinsa, orice as face...

      Ștergere
    2. Pai va cunoaste decand era o burticica . Va stie toate tertipurile :))

      Ștergere
  2. Daca organizatorii va plimbau prin fata ochilor o duduie cu fese tari, sunt convins ca spargeai toate recordurile.
    In cazuri din astea, cel mai mult conteaza motivatia...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. fura si fese, destul de multe fese blonde, da mai degraba ma frinara, daca-ntelegi ce vreu sa spun, ca nu-i usor sa fugi cu ea in vint.

      Ștergere
    2. fura si fese, destul de multe fese blonde, da mai degraba ma frinara, daca-ntelegi ce vreu sa spun, ca nu-i usor sa fugi cu ea in vint.

      Ștergere
    3. Cum nu?
      Nu-ti scade...coeficientul aerodinamic? :-)

      Ștergere
  3. Pina una alta cica Marea Neagra risca sa devina moarta, nu stiu ce fenomene au dus la disparitia faunei si a florei la o adincime mai mare de 500m
    E asa de numa vreo cvateva mii de ani
    Si nu de la 500 m adamcine ci de la 200...
    la incepit - 10.000 ani in urma ce este azi M neagra era uin lac imens cu apa dulce. Cu un nivel mai scazut decat al Mediteranei. Candva cam acum 7000 ani (cca 5000 ien) s-a fisurat "digul" natii
    urel al Bosforului si apa saratra a mediteranei s-a scurs in lacul care inca nu era Marea Beagra. Aeple s=ua amesctecat dar totusi nu choar complet. In plus Dunarea, Nistru, Bug, Nipru aduc candtiati destuk de mari de apa dulce. Asa ca Marea neagra de acum are 2 startuir- steatul supefical , cu apa mai putin sarata si mai .. ei da usoara. Si stratul adanc .. satra si greu. asta face ca sa nu existea curenti de convectie.. adica apa e la suprafta nu coboara sub 200 metri deci .. deci canci aport oxigen. La care mia pune si cestia ca factor antripic nefactor antropic inevitabil destule satvuri ajung pe fundu marii. Daca fundul de mai adanc de 200 metri.. "priduele" de putefactioe rama acolo in adanc. Si asa Marea Neagta are un fund putiros rau. Ca contine hidrogen sulfurat

    Sanatate neamtule!
    Bizonu

    RăspundețiȘtergere
  4. bizonule aia e ipoteza ryan-pitman care nu explica foarte multe lucruri,
    Apa dulce vine si de la don prin marea azov, si in asia mica sunt rauri, sub constanta de exemplu din panza de apa freatica e o descarcare de apa dulce care are de 250 de ori debitul tamisei - de asta e marea neagra apa salmastra

    Da nu despre marea neagra era vorba aici, ci despre uite domnu' injiner ne spunea ca mai ai erectzie si dupa penzie, inteleg ca lipsa ei dupa o varsta e un fenomen temporar si se auto-repara treaba de la sine
    Sau ca trebuie sa fugi 5000 de metri inainte sa iti bei berea :)

    RăspundețiȘtergere

comentati