vineri, 15 aprilie 2016

Le petit prince, Antoine de Saint-Exupéry

Motto „Adieu, dit le renard. Voici mon secret. Il est très simple: On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux." -Le Petit Prince, chap. XXI)


Cred ca cea mai criminala inventie a omenirii e razboiul. Singurul lucru pozitiv e ca ofera artistilor, scriitorilor ocazia sa creeze opere de arta, sa-si arate sensibilitatea, sa faca incursiuni in natura umana. In antichitate razboiul avea ceva sincer, ceva direct, vitejii se bateau fata-n fata, se priveau ochi in ochi, cei mai curajosi isi ridicau chiar viziera, de unde vine si vorba cu viziera ridicata. Razboiul modern insa, e cel mai perfid lucru, doar apasarea unui buton, tragerea unei manete, poate provoca moartea unor oameni pe care nu i-ai vazut, pe care nu-i cunosti sau, chiar mai mult, a unora care ti-ar fi putut fi prieteni, iubiti, sau chiar pe care ii admiri. Asa i s-a intimplat unui anume Horst Rippert.

Dar sa-ncepem cu inceputul, adica mai bine cu mijlocul, sa facem povestea mai palpitanta:
Prin 1998 un pescar francez, Jean-Claude Bianc, facea ce fac pescarii, adica pescuia, trage navodul, niste pestisori anemici, dar in navod sclipeste ceva. „Merde“ injura pescarul, injuraturile franceze sunt cam sarace, voila de vezi, ia acel ceva care sclipeste, il freaca putin, nu cumva o fi vro comoara?, si vede ca scrie ceva. 


O baga in buzunar si seara la circiuma din port o arata betivilor. Unul mai cilibiu, desluseste A n t o i n e. Curiosi, freaca ei bratara cu tuica frantuzeasca si vad... Antoine de Saint-Exupéry. Cine o mai fi si asta? O  la, la! Circiumarul, un fost invatator retras, rire dans sa barbe si explica ca asta fu un mare scriitor si pilot. Cum, necum, povestea ajunge la niste cercetatori care incep sa sape in mare si descopera epava unui avion, un Lockheed P-38 Lightning, cazut in WW2. Incepe o mare incurcatura, se gasesc resturile uni motor Skoda, motor care echipa avioanele germane, nu franceze, se gaseste epava unui Messerschmitt, se crede ca Messerschmittul s-a ciocnit cu Lighting, ca incurcatura sa fie si mai mare se gasesc si niste resturi de cadavre, se afla ca de fapt cel cazut e un neamt de familie buna, unul Alexis Prinz zu Bentheim und Steinfurt. Ma rog povestea e lunga, complicata, plina de coincidente macabre. Din cercetare in cercetare gasesc ca avionul fusese pilotat de Antoine de Saint-Exupéry, care la 31 iulie 1944 decolase din Corsica cu tinta Grenoble si inapoi, intr-un zbor de recunoastere. Dupa cum se poate observa Antoine s-a abatut de la traseu, a facut un ocol pe care nu l-a raportat la baza, undeva pe linga insula Riou, din dorinta de a fotografia pozitiile nemtesti. Antoine nu mai era tinar, avea deja 44 de ani, pt. un pilot de razboi deja o virsta venerabila. Se zice ca era si cam depresiv, poate de la nefasta-sa, Consuela. 
Et j'attends de rencontrer quelque petite jeune fille bien jolie et bien intelligente et pleine de charme et gaie et reposante et fidèle et... alors je ne trouverai pas. Et je fais une cour monotone à des Colette, à des Paulette, à des Suzy, à des Daisy, à des Gaby qui sont faites en série et ennuient au bout de deux heures. Ce sont des salles d'attente. Voilà.

Zborul lui Antoine
P-38 Lighting
Unde mai pui ca si avionul era un jaf, o magaoiae, cu doua motoare, greutate gol de vro 6 tone, bun pt. multe lucruri, dar catastrofal pt. o lupta ciineasca, „dog fight“.
Paranteza mare, f. mare, P-38 cu cele doua fuselage posterioare in prelungirea gondolei motoarelor imi aminteste acut de avionul Fairchild C-82, eroul unei aventuri in desert, subiectul unui film, pt. mine extrem de impresionant, parca se numea pasarea Phoenix.  
***************************
Le buveur –astéroïde B 327
Il vit seul avec ses bouteilles et passe son temps à boire pour oublier qu’il a honte de boire. Le Petit Prince voit bien que cet homme est malheureux et veut l’aider. Le buveur s’enferme dans son silence et sa tristesse. Le Petit Prince en est perplexe, face à cette grande personne qui tourne en rond.

Horst Rippert, eroul nostru, avea deja spre 80 de ani, isi gusta batrinetea in Wiesbaden. Fusese o viata ziarist, si, mai ales, reporter sportiv de succes. Cumva ii cad-n mina stiriile cu pescarul, cu cercetatorii, aici as vrea sa scriu ceva dramatic, sa zugravesc chinurile sufletesti, isi aminteste …

Avea numai 22 de ani, pilota un Messerschmitt 109, un avionas teribil de jucaus, dar rau, de numai 2 tone si ceva, iesea in recunostere prin zona Marseille, vremea era splendida, ia inaltime, totul limpede, undeva mai jos vede o harabaie cu cocarda franceza, „Baiete, daca nu te cari o patesti!“, Harabaia pir, pir, pir, pir, Horst coboara in picaj, apasa pe tragaci, aripile haranbaiei se fac praf, Horst se-ntoarce la baza, raporteaza doborirea unui avion inamic.
Messerschmitt 109
De abia mai tirziu afla ca pilotul fusese unul din scriitorii lui favoriti. Cercetatorii inca cercetau, Horst ridica degetele si marturiseste, nu mai cautati, eu am fost cel care l-a darimat, daca as fi stiut nu as fi apasat pe tragaci!

J'aurai l'air d'être mort et ce ne sera pas vrai..." Moi je me taisais. " Tu comprends. C'est trop loin. Je ne peux pas emporter ce corps-là. C'est trop lourd." Moi je me taisais. " Mais ce sera comme une vieille écorce abandonnée. Ce n'est pas triste les vieilles écorces..." Moi je me taisais.

-Te va îndurera. Îţi va părea că am murit, dar nu va fi adevărat... 
Eu nu spuneam nimic.
- Înţelegi. E prea departe. Nu pot să car cu mine trupul acesta. E prea greu. 
Eu nu spuneam nimic.
- Va fi însă ca un înveliş vechi şi părăsit. Un înveliş vechi nu e ceva trist.

5 comentarii:

  1. à la guerre comme à la guerre

    Sa nu uitam ca si noi lucrand la '93 am participat activ la un razboi care din fericire a fost doar "rece".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu imi apar glia si nevoile si neamul... din nefericire pacea se apara cu arma-n mina!
      Ce cauta Horst in Marseille?

      Ștergere
  2. Vorba lui Caragiale :

    Ce cuata neamtu-n Bulgaria ?



    RăspundețiȘtergere
  3. FOES NOW FRIENDS

    Intalnire intre pilotul F-ului 117 si sarbul care l-a doborat.

    http://www.bbc.com/news/world-europe-20209770

    Americanul comenteaza cu umor 'NICE SHOT"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe vremea lui Tito jugoslavii cistigau o avere din turismul nemtilor care participasera la luptele de pe Neretva, lasasera chiar niste epave de tancuri si poduri darimate.

      Cum spuneam, razboiul are si ceva pozitiv, pt. scriitori, film, turism.. nu exista loc in lumea asta unde sa nu fie un monument care slaveste eroii neamului, sa-si faca poze turistii... mai nou se fac si nunti :)

      Ștergere

comentati