luni, 22 februarie 2016

Mi-ar place sa fiu miliardar

Pe masura ce-mbatrinesc imi doresc din ce in ce mai mult sa fiu miliardar. Nu ca la tinerete nu as fi vrut, dar parca atunci aveam atitea altele care ma faceau fericit incit starea de miliardar m-ar fi jenat.
Sa vedem ce fac miliardarii, de ex. Richard Branson, seful, printre altele, al firmei Virgin, firma care si-a propus sa fac turism in cosmos. Cica o calatorie ar costa 250000 $ si deja ar exista o armata de interesati. Investitia totala ar fi de 100 mio. $. Avionul poate transporta 6 pasageri si doi piloti, deci ar scoate 1,5 mio $ pe zbor.
Dar sa analizam partea tehnica, asta mi se pare fascinanta. Sistemul e construit de fa. Scaled Composites. Idolul meu, Burt Rutan, are si el degetele in joc.
Cele doua sisteme cuplate

SpaceshipTwo
Avionul-racheta denumit SpaceShipTwo -SS2 e purtat pina la inaltimea de de aprox. 14000 metri de un alt avion, WhiteKnightTwo WK2. Dupa decrosare, SS2 isi porneste propria racheta si trece la zbor vertical. Decrosarea se face la o viteza de ca. 0,8 M. Manevra de trecere de la zbor subsonic de urcare, la viteza supersonica de ca. 1,9 M, in pozitie verticala, e extrem de complicata. E cunoscut faptul ca,
mai ales in zbor transonic, focarul fortelor aerodinamice se muta considerabil si zborul e insotit de trepidatii f. puternice. Si ca lucrurile sa fie si mai complicate, SS2 mai are un sistem de frinare care urmeaza sa se foloseasca in faza de „reentry“, la inaltimea de 18000 m, dupa ce a atins „apogee“, la ca. 110000 metri.
anvelopa de zbor
SpaceshipTwo cu ampenajele bracate ca frina











Frina e constituita de dublul ampenaj care se bracheaza la 60°. Bracarea se face in jurul a doua sarniere, „inboard hinge“, cu ajutorul unor „actuatoare“. Dublul ampenaj are si un sistem de lacate de blocare in pozitia de croaziera.
Constructia ampenajelor bracabile
Acest sistem de blocare a dat mult de furca pilotilor in ziua de 31 Octombrie 2014, atunci cind a avut loc un zbor de incercare.
Din nefericire neintelegerea sistemului a dus la prabusirea avionului, la moartea copilotului si ranirea grava a capitanului.
Dar sa vedem ce s-a-ntimplat! Atentie lucrurile sunt extrem de complicate, va rog concentrare maxima.
Deci, dupa decrosare, avionul SS2 porneste racheta si e condus spre o atitudine verticala cu ajutorul ampenajelor, asa cum se-ntimpla la un avion clasic, ampenajele fiind in acest timp inca blocate. Conform procedurii ampenajele ar trebui deblocate, dar nu bracate, in zona „boost“ la o viteza de ca. 1,4 M, dar nu mai mare de 1,8M. Deblocarea e necesara ca o masura de siguranta, sa se asigure ca in faza de „reentry“ aceste frine sunt disponibile. In cazul in care acest sistem de deblocare nu ar functiona, misiunea poate fi intrerupta in zona „boost“ si trecerea spre aterizare, dar intreruperea misiunii ar trebui sa aiba loc inainte de atinge 1,8 M, deoarece peste aceasta viteza manevra de revenire ar duce la forte si factori de sarcina mult prea mari. Este absolut obligatoriu ca deblocarea sa se faca la 1,4M, in nici un caz mai devreme. Inainte de 1,4 fortele de moment asupra ampenajelor sunt mult prea mari si pot da peste cap „actuatoarele“, fapt care s-a si intimplat la zborul mentionat, cind copilotul, mortul ca de obicei, a deblocat sistemul la viteza de 0,8. Aici e un mic paradox, de regula se stie ca fortele cresc cu patratul vitezei si deci la viteza mai mare fortele ar trebui sa fie mai mari. Ramine valabila aceasta lege dar aici e vorba de MOMENTE, momente care pot fi mai mari chiar in cazul unor forte mai mici atunci cind bratul creste.

Mai departe tragedia si-a urmat cursul, actuatoarele s-au dat peste cap, ampenajul s-a rupt si avionul s-a prabusit. Cum spuneam copilotul a fost scos vinovat, nu s-a gasit o explicatie a cauzei care l-a determinat sa deblocheze “frina“ mai devreme. Copilotul avea multa experienta lucra chiar ca proiectant la firma respectiva si cunostea f. bine sistemul. Se pare ca vibratiile din zona transonica l-au zapacit de cap, sau pur si simplu a facut o confuzie cind a urmarit instrumentele de bord.
Oricum miliardarul a construit un nou aparat, botezat de data asta cu lapte de nepoata lui de un an.

Ii doresc mult succes. 
Tare misto e sa fii miliardar!

22 de comentarii:

  1. THE QUEEN

    Adevaru' e ca decat miliardar mai misto sa ai langa tine un asemenea barbat RICHARD BRANSON ,nu numai ca arata mortal,(genul meu fizic) basca ca-i merge si "elicopterul "
    In rest,stimate domn ,banii sunt DESERTACIUNE ,in viata trebuie sa avem repere morale si sa ne raportam la .....Divinitate.Degeaba ai bani daca tu ca om esti o mizerie.....
    In rest s-auzim de bine,
    O zi exceptionala,formidabila cu muuuuuult soare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. regino, ma faci gelos!

      Pe aici e soare, dar.. cu dinti, sta pe minus..

      Martisor placut! Apropos, se mai poarta martisoare, vroiam sa scriu ceva pe subiectul asta. Anii trecuti nefasta primea martisoare din Ro, anu asta nimic!

      Ștergere
  2. THE QUEEN

    Nefasta...Napasta....Pai, se poate doar tu ai facut alegerea ,nu mi se pare corect!

    RăspundețiȘtergere
  3. THE QUEEN

    Tu ai perfecta dreptate dar exista liberul arbitru si exista un finish ptr toate neintelegerile divortul de exemplu sau medierea.
    Nu cred ca dragalasa 'nefasta' sta cu BERETTA la tampla ta si apasa pe tragaci daca ai vrea s-o lasi balta si neconsolata si cu ea nereperata vorba unui scriitor.
    Parerea mea ca dialogul face minuni ,sanse mai puteti sa va dati unul altuia si sa va amintiti tot timpul de clipele frumoase,de dragostea voastra si mai ales de toate cate ati fost si la bine si la rau si le-ati trecut impreuna.Daca uiti chestia asta ......
    In rest abordati problemele,necazurile impreuna,reinventati-va,renasteti din propria cenusa si iubirea ptr.ea,ptr aproapele ajuta.
    Cred ca nu te-am plictisit daca pot sa ajut.....cu o vorba.
    Eu sunt de felul meu pacifista ,sa mai dau a 1001 sansa cuiva,defect dar asta e!
    Sa fii fericit si iubit oriunde te-ai afla!
    O zi exceptionala,formidabila,insorita si de gratie in recreatie.....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Metodele folosite de nefasta sunt mult mai perfide, una dintre ele e dialogul, dialog, care de altfel, e mai degraba monolog. Asta ma face sa cedez orice mi s-ar cere, ca asa sunt eu, sensibil.

      Ștergere
  4. THE QUEEN
    Important e sa fii tu misto, echilibrat,lucid si pana la urma sensibilitatea asta a ta trebuie sa rezoneze cu a ei.Nu crezi? .Intreab-o ce-o nemultumeste la tine ,spune-i si tu ce nemultumiri ai vis- a -vis de dragalasa ei persoana.
    Poate ajungeti la un modus vivendi e pacat sa nu ajungeti la un consens din cauza prostioarelor,daca sunt si copiii la mijloc e mai dificil.Inteleptii cedeaza,apuca-te de yoga,de filozofie ,de zen de orice sa-ti recapeti linistea ,e f.important.
    Hai ca esti baiat destept ,o floare,un diamant,un pupic,o blana sa aiba manta de vreme rea.Precis esti scorpion,ei sunt asa sensibili!
    S-auzim de bine!
    Fii ZEN!
    Iubiti-va mult,dragostea-i medicament pe bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unde nu-i iubire nimic nu e, asa-i spun si io, da ia casca si nu vrea!
      Mi-e teama s-o jignesc cu cadouri sa nu se simta cumparata!
      M-am gindit sa-i iau o floare, da i-am mai luat mai demult, fara rezultat, mai bine ii iau o suta din geanta, ca ia tine banii!

      Ștergere
  5. THE QUEEN

    Ce umor ai?Citesc ,zambesc si ma amuz!
    Incearca cu Busuioaca de Bohotin ,remediu contra cascatului si a bunei dispozitii.Ct despre bani mai bine -i ceri decat sa-i sterpelesti.
    M-ai binedispus azi,nu ca as fi vreo muratura dar o dau in fericire,extaz si sefii nu vad cu ochi buni starile de fericire,zen,.....
    O zi minunata si cu muuuuuuulta iubire!!!!!!
    N.B.D-na nu intra pe blog ca tare mi-e teama de adio ciorbita calda ,fripturica si deshert nu DESERT!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nefasta intra f. rar, e o persona f. serioasa, zice ca-s prostii. Dar totusi i-a placut si ei odata ceva http://la-neamtu-tiganu.blogspot.de/2012/06/bunicu.html

      Ștergere
  6. THE QUEEN
    Ideea e ca tu exagerezi un pic si nefasta e chiar draguta si simpatica ca te-a apreciat si ti-a trimis pupici virtuali la postarea ta.Iar asa zisul cascat si oboseala vin de la prea munca si stres si presiunea pusa pe noi femeile.Ei, lucrurile s-ar schimba in bine daca sotii ne-ar intelege si ne-ar angaja o menajera,o bona ,nu lunar ,nu saptamanal ...ci ZILNIC.Si atunci ar disparea cascatul,oboseala si Disponibilitatea noastra ar tinde mereu spre + infinit si ar fi un chef si-o voie buna,DOLCE VITTA,o adevarata vara indiana a hormonilor !Asa raman doar orgasmele mentale si ideea ca ce bine ar fi daca.....
    Pai, nu asa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. chiar i-am propus sa angajam o menajera, una asa de vro 25 de anisori, una harnica si priceputa la toate, nefasta ar putea sa iasa in oras, la cumparaturi, mie nu-mi plac cumparaturile, as sta acasa.
      Da nu vrea,.. pe aici majoritatea menajerelor sunt turcoaice, au niste ochi negri-negri, oci ciornii, unele danseaza si din buric, la ei e traditie, nu ma pot pune eu impotriva traditiei, nu?

      Ștergere
  7. THE QUEEN
    Adica ce spun eu si ce pricepi tu.
    Este ideal sa imbini utilul cu placutul,dar nu cu menajera de 25 de ani din straini , ci cu placutul de langa tine. Si d-na la shopping poate face shipping, asa de placere,ispitele sunt la tot pasul .....Adica ,d-na n-ar putea fi ispitita,n-are dreptul?
    Ce ti-e place si altuia ii place.......

    RăspundețiȘtergere
  8. THE QUEEN
    Mi-avenit o idee geniala , la achizitia menajerei turcoaice sa fii cu bagare de seama,ca natia asta pura si spirituala are niste idei nu tocmai ortodoxe,adica odata se gainateaza porumbelul ei pe sinapse,neuronii o iau razna si-n loc sa-ti ofere 'sporturi extreme' asa ca la 25 de anisori ai ei,scoate BAZUKA DE SUB BURKA SI FACE O CURATENIE LUNA SI BEC! Si atunci vizitezi EDENUL gratis.
    Ramane nefasta neconsolata si nu mai are timp de plictiseala,cascat,surogat exista,nu se compara cu originalul dar edulcoreaza banalul cotidian si rutina zilnica!
    Bonus ptr.ea si avantaje 1000.
    Asa-i ca nu te-ai gandit la optiunea asta?????
    Barbatii evident gandesc cu capul de jos intotdeauna!
    Nu mi-am propus sa fiu rautacioasa in weekendul asta,dar am eu un umor usor negru ,bate spre gri si apoi devine curcubeu!
    Este doar o gluma ,ia-o ca atare,nu te supara,stiu ca esti baiat de baiat,istet... dupa feelingul meu.
    WEEKEND EXCEPTIONAL,MINUNAT CU SOARE SI IUUUBIREEEEEE!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cred ca faci o confuzie, turcoaicele nu o au cu bazuca si etc., alea sunt altele, si-n definitiv vorba aia "daca unul dintre noi moare, eu ma retrag la tara"

      P.S M-am hotarit sa-mi duc nefasta la Paris! Nu-nchideti computerele, va urma un reportaj emotionant din orasul iubirii!

      Ștergere
  9. THE QUEEN

    Felicitari, asta este TRUE LOVE!
    La Paris e cam periculos,schimba destinatia....MARSILIA,CORSICA.....
    Distractie placuta, s-auzim de bine!
    ITI TRIMIT UN PUPIC VIRTUAL PTR.INITIATIVA TA!

    RăspundețiȘtergere
  10. BLEGOO (zăpăcit): "Cum s-a ajuns de la zboruri suborbitale la chestii nefastice? Că io am fost foarte atent la articol... nu zice nimic de turcoaice..."

    RăspundețiȘtergere
  11. Blegoo,
    Adevaru' e ca-ti trebuie studii la Sorbona si altceva decat muschi si sa ai rabdare sa citesti de la primul pana la ultimul comentariu.
    Daca efortul intelectual e prea mare gaseste pe cineva sa ti-l traduca! E o investitie buna ,atunci cand ai nevoie de ajutor!

    RăspundețiȘtergere
  12. Stimabililor dragalasi,
    Oxford,Harvard ,fosta ministresa a finantelor avea studii d-astea simandicoase si a facut Finantele praf......Asa ca .....?????Si daca muierile te si va zapacesc de cap si sunteti sau nu misogini ,stergeai conmenturile si treaba era rezolvata .La latitudinea ta era sa blochezi, sa spamezi si sa te pui bine cu tagma masculilor cu muschi......Asa te dai victima si vai vai .....stim ca nu exista egalitate intre sexe dar ......chiar zapacirea asta e constructiva si uite asa cel rau va ispiteste sa ne puneti inelul pe degetel ......
    Bonus ptr.noi!Dupa ,suntem precum samponul.....
    Pace voua cititorilor ,o zi minunata si-o noapte furtunoasa!

    RăspundețiȘtergere

comentati