duminică, 29 noiembrie 2015

Conferinta de mediu de la Paris

Sunt coplesit de stirile care se transmit pe toate canalele, stiri legate de eroismul luptei pt. apararea mediului. Se spune ca la conferinta de la Paris vor participa peste 50.000 de delegati, din toate tarile lumii, citeva mii de ziaristi, se vorbeste de ca. 150.000 de soldati si politisti, care vor asigura securitatea, vor participa toti oamenii politici importanti ai lumii. Vad un consens general, toti, absolut toti, sunt pt. o lume mai curata si mai buna. Unii, mai ambitiosi, vor chiar ca emisiunile de otrava aia de codoi sa devina zero. Nu-nteleg de ce nu se face ceva, odata ce toata lumea e de acord? Unii mai rautaciosi ar putea intreba oare cit codoi s-a consumat ca sa se deplaseze sute de mii de oameni la Paris, din toate colturile lumii, cit codoi e a fost necesar ca acestia sa fie cazati, sa li se dea de mincare? Cite paduri au fost rase pt. a se imprima tonele de documente, flyere, invitatii, ziare?
Cum spuneam, toti, absolut toti sunt de acord, chiar Papa Franziskus a spus ceva despre chestia asta, in Enzyklika Laudato, in Istanbul, in august a aparut o declaratie a islamicilor semnata chiar de Hossein Nasr, Ebrahim Rasool si Din Syamsuddin, budistii, Dalai Lama si Thích Nhất Hạnh, au zis si ei ce buna e natura, Arthur Waskow a initiat o declaratie a celor 425 de Rabini. Cred ca si marele Basescu ar fi spus ceva, desi eu nu am auzit nimic.
Si totusi, de ce nu se face nimic? Si totusi, de ce nu vine nimeni cu solutii, nu cred ca e suficient sa protestezi, cred ca ar trebui cautate si solutii.
E un pic picant ca pe vremea impuscatului existau, impins de necesitate, o multime de idei de economie de energie sau de energii alternative. La INCREST chiar era o sectie care se ocupa exlusiv cu acest subiect, de la reciclarea gunoiului pina la energia eoliana. Dar, tipic romanesc, desi ideiile de baza erau f. bune, transpunerea in practica, ca de, practica ne omoara, era execrabila. INCREST a avut si ghinionul sa aiba o perioada un director, mai tirziu ajuns chiar ministru adjunct, unu col. dr. ing. Teodorescu, care nu numai ca era un manager execrabil, mai avea pretentia ca ar fi si ing., ci chiar inventator. Obsesia lui, intr-o anumita perioda, era instalatie eoliana cu ax vertical. Vad ca si azi in Romania, desi in lumea intreaga s-au impus instalatiile eoliene cu ax orizontal, inca mai sunt firme care jura ca tot alea cu ax vertical ar fi mai grozave, turbina-eoliana-pmg/turbina-eoliana-cu-ax-vertical-5kw/
Incercind sa ma documentez am dat de un studiu facut de Universitatea din Tg. Jiu, Constantin Brincusi studiu, in paranteza fie spus nu pricep ce legatura ar avea Brincusi cu studiile energetice, dar ma rog, in introducere se spune chiar: 

"Turbinele eoliene cu ax vertical,au coeficienţi de performanţă mult mai reduşi decât cei aferenţi turbinelor cu ax orizontal, cu rotor de tip elice. Totuşi, acestea au şi avantaje importante care recomandă utilizarea lor, în detrimentul turbinelor cu ax orizontal, mai ales în zone cu potenţial eolian redus, şi anume: produc energie în condiţii de vânt redus sau cu caracter turbulent, oferă cuplu mare la pornire şi nu necesită mecanisme de orientare."  

Ce nu ne spune studiul e in ce masura aceasta energie produsa e cit de cit economica, in cit timp s-ar amortiza investitiile si cind ar trece pe cistig!?
Sa ne imaginam ca in urma cu mai bine de 30 de ani Romania ar fi investit in eoliene cu ax orizontal, ar fi avut un mare avans in acest domeniu, domeniu care astazi e ocupat de firme mari si care e inca destul de lucrativ.

Dar exista si inventii geniale romanesti, galeata de curent...
*********************
update
Coincidenta face ca in acelasi timp cu conferinta de la Paris in orasul meu, Essen, sa se deschida o expozitie auto-moto. Am zis s-o vizitez si eu, eram sigur ca vor avea loc demonstratii violente impotriva acestor instrumente dracesti care sunt masinile. Am mers cu bicicleta, desi e o distanta bunicica si ploua de rupea pamintul, gindindu-ma sa fac ceva pt. natura. Mare mi-a fost dezamagirea sa vad ca expozitia e extrem de vizitata, nu era nici picior de activist verde. Nu mi-am perdut speranta, mi-am zis sa vezi ca-nauntru vor fi numai masini eco, electrice sau cu motor cu apa. Da de unde, expozitia e specializata in tuning, adica se iau masini "normale" si se modifica cit mai aiurit, importanta fiind mai ales puterea. Se poate imagina ce iese dintr-o masina normala, clasa compact, atunci cind un motor de 120 CP se inlocuieste cu unul de 900. Ati citit bine noua sute!
O masina f. f. mare.4 comentarii:

 1. Te dadui ecsemplu pe facebook , imi placu' mie o vorba la tine , ca iti luai blogu la citit.
  Oricum, precizai sursa, adica a cui fu' vorba.
  Mitica Cumvreitu

  RăspundețiȘtergere
 2. In stadiul tehnologic actual, energia electrica produsa eolian e mai scumpa decat cea produsa conventional. Fara subventiile consumatorului final (asa-zisele certificate verzi), investitia nu s-ar amortiza in durata de viata a instalatiei.
  Mai intotdeauna "placerile" costa...

  RăspundețiȘtergere