miercuri, 15 ianuarie 2014

Fericirea e in vin? Norvegia

Intentia mea e sa analizez cauzele, conditiile care-i fac pa unii fericiti si pe altii nefericiti. Voi incepe cu
Bautura
Sper ca se observa ca am pus un semn de intrebare, da, se pune intrebarea in ce masura bautura contribuie la fericirea poporului. Din nefericire in Romania bautura e vazuta un pic negativ, nu de putine ori e chiar aspru criticata, e vazuta chiar drept cauza unor rele. Mi se pare regretabila aceasta atitudine. Totusi, cel putin in ultima vreme, observ o reevaluare a acestei pozitii extremiste, tot mai multi oameni de stiinta, chiar si medici, sociologi, avocati, sa nu mai vorbim de noi, inginerii, accentuam efectele pozitive ale acestei frumoase indeletniciri. Fara indoiala, atunci cind nu exista o cultura a bautului, consecintele pot fi dramatice. Ma refer in special la bautul mitilicului, pt. cine nu stie e ceva cu alcool metilic, a diferitelor lichioruri, surcelate (bauturi obtinute din surcele) si chiar si cokteilurile pot genera neplaceri majore. In ceea ce ma priveste nu pot spune ca bautura m-ar face mai fericit, sau altfel spus, atunci cind sunt fericit si beau sunt si mai fericit, cind sunt insa suparat si beau devin si mai suparat. Uneori nu stiu in ce stare ma gasesc si ca sa aflu ma apuc sa beau, daca dupa aia ma simt bine inseamna ca eram fericit, daca nu, nu.
Dar sa analizam clasamentu tarilor fericite, reiau primele noua locuri:
1. Denmark
2. Norway
3. Switzerland
4. Netherlands
5. Sweden
6. Canada
7. Finland
8. Austria
9. Iceland
Dupa cum se observa avem de a face cu o prezenta masiva a tarilor nordice. E cunoscut faptul ca nordicii nu duc paharu la ureche, din contra se birfeste chiar ca ar fi betivi, lucru pe care l-as intelege avind in vedere clima si cele sase luni de intuneric. Poate ca se exagereaza avind in vedere faptul ca in aceste tari bautura e extrem de scumpa si deci atunci cind ajung in tari civilízate incearca sa profite. Olandezii sunt un caz si mai special cu etnobotanicele lor, da despre asta nu pot comenta deoarece nu am experienta in acest domeniu. Ca o mica concluzie, as spune ca nu am suficiente argumente sa spun ca bautura ar fi cauza principala pt. care aceste tari ar fi fericite, cert e insa, ca aceste tari nu sunt tari de abstinenti.

Sa luam exemplul Norvegiei.
Traducere f. libera din "Wie man einen Norweger versteht und benutzt" von Odd Børretzen
Norvegia a avut o istorie alcoolica extrem de tumultoasa. Prin anii, ani tare grei, 1921, ani in care in Ro se-nfiinta partidul comunist, in Norvegia s-a introdus prohibitia alcoolului, Doamne pazeste-ne pre noi (n.t.).
Norwegenii au trait peste 8000 de ani singuri in pesteri. Neavind posibilitatea sa cumpere bautura si-au preparat-o singuri. Problema grava a fost ca nu au avut nici sticle, fapt ce i-a obligat sa-l bea imediat. Dupa ce au baut s-au dus in padure, (si ei erau frate cu codru cu deosebirea ca iei mai au chiar si azi codrii n.t.), si s-au intilnit cu reni, ursi pe care a incercat sa-i scarpine intre coarne « esti tare dulce ». Uneori animalele padurii nu au inteles corect acest semnal si au existat cazuri in care norwegianu a fost cam omorit, sau si-a pierdut cite un picior sau o mina. Atunci s-a inteles ce confuzii pot aparea intre cei buni, un pic bauti si ceilalti si si-au adaptat comportamentul :
a) Are mare respect pt. starea de betie deoarece stie ca poate sa duca la neplaceri si neintelegeri in padure si be), bea totul azi ca nu stie daca miine va mai trai.
Statistik pare ca norvegianul nu bea prea mult, de fapt mie mi se pare statistika asta gresita, poate ca s-au inselat, o fi vorba de consumul pe o Luna, nu pe un an, da in lumea globalizata de azi nu mai poti compara. Se spune ca norvegianul, da si norvegianca, nu beau acasa, ci beau in deplasare, asa cum spun si spaniolii ca ei de fapt nu prea beau ci mai mult turistii.
Consumul de bautura pe an si cap
                   vin       bere       tarie
Danemarca  11      116         1,7
Franta        101      45,2        3,5
Anglia          5,7      118        4,1
Germania    22       148        4,1
Norvegia     3,2       45,1      1,2

Din pacate nu am date despre Romania, daca vrea cineva sa completeze m-as bucura.
Clima
Un lucru care ma zapaceste enorm e faptul ca clima din aceste tari fericite e exact contrariu a ceea ce eu as considera propice unei vieti fericite. In viziunea mea ramine imaginea ideala a unei plaje sub palmier si a negreselor carnoase imbracate sumar, care asteapta nerabdatoare sa-ti indeplineasca orice dorinta.

Viata sociala
Din nou sunt contrariat, citeva din tarile astea din virf au densitate de populatie extrem de mica, o mare parte traieste izolata la distante de zeci de km unii de alti, cum draq ii face asta fericiti?
As putea incerca sa analizez in continuare si alte aspecte, cum ar fi banii, sanatatea, speranta de viata etc., da o las specialistilor. In nr. viitor ma voi concentra pe tarile nefericite, desi am impresia ca acest raport ar putea fi doar o imensa manipulare.

Am putea sa mai vorbim si de alte aspecte, da incep sa obosesc si sa ma simt nefericit, asa ca “fiti fericiti!”

P.S dupa cautari disperate am gasit o statistika si despre Romania. Conform acesteia, in frunte, in 2000, e Luxemburg, cine ar fi crezut ca o asa tara mica si draguta e betivana, consuma 12,1 litri pe cap si an. Pe locu doi este insa, tarra, taratataa, este insa, ghici, Romania, bingo, bravo baieti, cu 11,7, urmeaza Portugalia(10,8), Irland (10,7), Cehia, Germania. Cica, conform acestei statistici Marea Britanie ar fi pe la mijloc cu doar 8,4l, iar cei mai abstinenti ar fi Islanda(4,4) si Norvegia(4,3).

9 comentarii:

  1. Citind articolul asta tocmai mi-am dat seama ca nu sunt un bun roman :( .
    Anul care a trecut am baut doar 2 sticle de vin, pe a 3 a, primita cadou, vin bulgaresc nu am putut sa o termin pe motiv de calitate indoielnica. Deci recomand tuturor sa nu se increada in vinurile bulgaresti mai ales daca au etichete cu icoane.
    Vinul romanesc, de loc din Moldova a fost excelent, rosu, sec, numa bun langa niste friptane.
    In rest am suplinit cu bere, moderat asa la 3-4 beri pe saptamana cu maxim de 8 beri pe seara ocazional... o fi mult? o fi putin?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. uuuf ce m-ai speriat, in prima parte a postari tale am crezut ca esti din aia, si mi-am zis, saracu o fi bolnav, da ai intors-o frumos la sfirsit cu vin din Moldova si chiar si berea merge.

      Io, am fost de asa de multe vinuri dezamagit mai dihai ca de femei, am ajuns doar la alea spaniole, italienesti si frantuzesti. Cu mare parere de rau spun ca nici alea romanesti nu prea ma-ncinta,cu o exceptie..

      Ștergere
    2. Imi plac mie textele cu suspans :)).
      Sunt bune si vinurile romanesti, unele chiar senzationale. Nu prea inteleg de ce mama masii la noi e asa scumpa berea!!?? In Berlin mi-am luat bere DAB cu vre-o 25 centi sticla pe care am returnat-o si mi-am luat alta bere ca un fel de perpetuum mobile. La noi aceeasi bere pe langa ca e cam veche vine cam la 1E/sticla care nu e returnabila, adica nu iti da nimeni nimic pe ea.
      Ocazional mai gasesc cate un vin bun de casa, fara prostii, curat si bine lucrat de cate vre-un fost meserias pensionat prematur. In urma cu ceva vreme m-am prins ca un meserias adevarat e meserias si la strung si la sapa sau foarfeca de tuns via.
      Revenind la subiectul asta cu norvegienii, niste amici finlandezi ziceau ca norvegienii sunt ok, beti majoritatea timpului spre deosebire de suedezi care sunt un fel de homalai. Tre sa recunosc, in Finlanda am avut mare success cu palinca de Bihor, pacat ca am reusit sa duc doar 1litru....

      Ștergere
    3. cind am scris textu eram pe graba, vroiam de fapt sa vorbesc de un vin romanesc exceptional, Comoara Pivnitei, am scris si aici pe blog despre el, da nu mai gasesc unde.
      Io ma-ntilnesc cu nordicii mai ales in concedii, de vara sau iarna, prin Spania, Turcia, Italia si-i vad mai tot timpu beti, si nu numa barbatii ci parca, mai ales, muierile. Mi-am zis, ce sa-i faci maica, n-or fi obisnuiti. ce e pozitiv la ei ca atunci cind sunt manga de beti nu fac scandal, din contra sunt tare veseli.

      Ștergere
    4. `Comoara Pivnitei`? De care? Mierlot? Feteasca? Nu toate soiurile de vin de la o crama si nu toti anii sunt la fel. Un detaliu pentru un cititor curios.

      Ștergere
    5. e vorba despre Cabernet Sauvignon Comoara Pivnitei 1993, acum citiva ani am cautat vin intr-un magazin al unei piete de cartier. Am descoperit acest vin pe dedesubt, nici vinzatoarea nu stia de el, costa ca. 40 de lei. Am luat o sticla sa vad cum e, exceptional, am mai luat citeva.
      Mai apoi nu am mai gasit, decit cu greu.

      Ștergere
  2. E classica treaba asta cu nordicii beti, am avut ceva studenti la schimb si o studenta a trebuit trimisa inapoi acasa pentru ca e vesnic bauta. Cand m-am dus eu la ei, tot asa ca student de schimb (traiasca UE!), la prima petrecere de apartament studentesc, eu preparam cocktailuri cu vodka si suc de portocale intr-o camera cu fetele si baietii beau ceva porcarie de cidru care e un fel de suc cu care s-au spalat niste pahare in care a fost candva alcool (are vre-o 1-2% alcool). Acolo la ei, muierile fac legea.
    Appropo de suedeze, eu cand am vizitat Stockholmul nu imi amintesc sa fi vazut nici o femeie foarte faina, o fi oare din cauza erei Mc'Donalds ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai mare dreptate cu muierile, nu numa in Stockolm, da mai peste tot nu prea mai vezi muieri misto. Uneori ma gindesc ca am devenit eu prea pretentios, sau poate o fi de la clima, codoi, criza bancara? Nu stiu ce sa cred, alea putinele sunt la TV, sau le iau premiantii si le-nchid in vile si jahturi. Chiar si pa Coasta de Azur mi s-a parut ca a scazut masiv procentul bunaciunilor! Msai te miri de ce creste nr. momo?

      Ștergere
  3. Asa este.
    Amicii mei lucratori prin Belgia ziceau ca e greu sa deosebesti femeile de barbati, ca arata ca dracu si se lasa cu traume psihice. Adevarul e ca noi astia din Est suntem invatati cu muieri bune rau ca nu avem inca asa buget de sa ne permitem Mc'Donalds mai mult de 1 data pe luna. De bine de rau mancarea e inca mancare si nu e o bomba hormonala + alte mici fineturi legate de cultura locala.
    Prin Scandinavia cele mai faine muieri mi s-au parut a fi in Finlanda. Mici, bine legate, piele extra-fina de la sauna aia a lor si foarte dispuse sa cunoasca strainii aflati in vizita. Ciudat mi s-a parut despre ele ca doreau sa plece undeva oriunde, ca e plictisitor acasa. Ce sa zic... la noi nu e plictiseala si totusi lumea tot vrea sa plece oriunde, numa sa plece pentru ca vezi Doamne, nu sunt oportunitati si orice ai face nu poti sa ajungi sa fii fericit.
    Pentru un nene din creeru muntilor fericirea inseamna aer bun, padure verde, nevasta harnica si prunci rai. Eu unul inclin sa cred ca am radacini la munte, atata numa ca nu ma prea impac cu spirtoasele.

    RăspundețiȘtergere

comentati