vineri, 3 ianuarie 2014

A inceput un nou an



Nici nu a inceput anu bine si deja incep grijile. Mai ales Europa e extreme de ingrijorata ca romanii si bulgarii au drept de munca in EU. De fapt nu dreptul la munca ii ingrijoreaza, nu se tem ca bastinasii si-ar pierde locurile de munca in detrimentul bulgarilor si al romanilor, ci teama lor ar fi ca ar profita de sistemul social german.
Dar sa lasam Statistika sa vorbeasca, in ultimu an cetatenii bulgari si romani au consumat din bugetul social 0,6% adica 172 Mio €. E vorba de 17100 bulgari si 16100 romani.
Din totalul celor care traiesc in Germania asta inseamna 14,8% din bulgari si 7,4% dintre romani. De mentionat ca ca. 16,2% dintre strainii care traiesc in Germania primesc ajutor social (Hartz IV), iar dintre bastinasi doar 7,5%.
Romanii au primit ca ajutor social 84,1 mio €, iar bulgarii 87,6.
In septembrie munceau, in Germania 160000 bulgari si romani, 126000 dintre ei in joburi asigurate social. Cica ar fi bine calificati, in jur de un sfert au facultate, dar marea majoritate muncesc in domenii putin atractive, gastronomie si ajutor in agricultura.  

Sa vedem cum ce se va intimpla in noul an!?

Prognoza mea e ca tot mai multi romani calificati vor emigra, parerea mea e ca mai degraba politicienii romani ar trebui sa se-ngrijoreze.

Spre completare, structura strainilor veniti in Germania in 2012, in mii de persoane. dupa cum se vede, afara de turci care sunt ca. 1,5 mio, italienii sunt pe locu doi cu ca. o juma de milion urmat de polonezi, greci!?

3 comentarii:

  1. Pai, de ce sa se ingrijoreze politicienii romani. Pentru ei este mana cereasca ca le pleaca intelectualitatea si forta calificata si raman tot mai multi 'berbeci' numai buni de manipulat. In plus cei plecati trimit bani acasa si nu putini .

    RăspundețiȘtergere
  2. Ar trebui sa se ingrijoreze strainii ca unii romani numa' la munca nu vor veni. Citeam pe alocuri , prin diverse forumuri de claca discutii de genul : ''cum sa fac sa aplic si eu pentru ajutor social? Am doar 2 luni de cand sunt in Olanda si nu stiu cum sa fac. Ajutati-ma , va rog!!'' Deci daca tu romane vrei ca dupa doua luni de stat pe jar in tara lalelelor si vrei social , atunci sa nu te mire ca holanderu ar vota orice lege care sa te scoata din drepturi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. anony, cind am venit io in Germnaia am primit ajutor social fro doua-trei luni, deoarece e f. greu sa gasesti de munca din prima zi si majoritatea celor care vin din Ro nu au un capital care sa le permita sa traiasca pe aici pina gasesc ceva. Mai apoi am platit insa cu virf si indesat inapoi mult peste ce am primit.
      Dupa statistika germana pregatirea unuia cu diploma, de ex. medic, costa statul german de la clasa I la luat diploma ca. 120000€, evident ca e mult mai rentabil sa vina unu din Ro gata pregatit, pe cheltuiala Romaniei.

      Io le-as acorda ajutor social din prima zi, iar daca in, sa zicem trei luni, nu sunt in stare sa se intretina singuri le tai totu si-i trimit inapoi.

      Ștergere

comentati