vineri, 25 octombrie 2013

EU si aspiratoru

Am citit cu mare placere, satisfactie si mindrie ca specialistii nostrii europeni, alesi de noi, muncesc cu spor pt. binele nostru. Dupa marile succese cu normarea curburii bananelor si mai ales a castravetilor, vine aspiratoru. Pt. cei care nu au fost atenti si pe care-i rog altadata sa asculte cu sfintenie indicatiile EU, introduc aici masura « Ab 2017 nur noch 900 Watt Gemäß der Verordnung dürfen von September 2014 an in der EU nur noch Staubsauger verkauft werden, die weniger als 1600 Watt Leistung erbringen. Von 2017 an dürfen es sogar nur noch maximal 900 Watt sein.“
Traducere, incepind cu septembrie, 2014 sunt permise aspiratoare cu o putere de max. 1600 Watt, iar din 2017, doar 900 Watt. Se motiveaza cu faptu ca prin acesta se va economisi energie. Sincer sa fiu, in general, nu prea am relatii intime cu aspiratoru dar ma intereseaza tot ce-i tehnic. Am aflat ca un aspirator optim pt. acasa ar trebui sa aiba ca. 1800 wati. Deci cu unu de 1600 vom face o economie de 200. Presupunind ca nefasta da cu aspiratoru de doua ori pe saptamina, cite doua ore, atunci cind io nu sunt acasa, deoarece ma enerveaza zgomotu, vom face o economie lunara de 6,4Kwh. Asta reprezinta, la un pret intre 0,19 pina la 0,31 €/kwh, o economie lunara intre 1,2 si 1,98€, asta ar reprezenta, daca consideram ca consum in medie 3500kwh pe an, o economie de ca. 2,2%. Desigur nu punem la socoteala faptu ca o putere mai mica ar putea s-o oblige pa nefasta sa traga mai mult timp de aspirator.

Da, sa nu credeti ca nu am avut si io experiente cu aspiratoru. S-a intimplat acum citeva zile. si a fost a doua oara in viata mea. Trebuie sa spun ca nu mi-a facut nici o placere si huruitu motorului m-a scos din sarite. Totusi am facut-o, am facut-o cu mult simt de raspundere, chiar am pus niste scaune pe sus, am incercat sa dau si pe sub fotolii, da am renuntat, deoarece pe acolo nu se vede.
Consecinta a fost ca am inceput sa caut un avocat, se pare ca divortu e inevitabil. Nu credeam ca am trait asa amar de vreme linga o fiinta ca nefasta, ca intotdeauna am spus, adevaratu caracter la aspirator se cunoaste. Desi, cum spuneam, am facut totu cu spirit de raspundere scandalu a inceput la controlu de calitate. Dinsa, ca altfel nu pot s-o numesc, a gasit chipurile ca. 3 scame, fapt ce a dus la reprosuri masive, ca asa am facut toata viata, ca o fac special ca altadata sa nu ma mai puna, ca beau prea mult, etc. Am incercat sa-mi pastrez calmu si desi scamele nici un se vedeau, am intrat in joc si i-am demonstrat, prin sublinierea liniilor lasate pe covor de rotile si de virfu aspiratorului ca trecusem prin zona cu pricina, chiar de mai multe ori, in crucis, cum ma invatase ia. La intrebarea ei cum se explica cele 3 scame, am gasit ca singura explicatie posibila e ca ia a venit cu cele trei si le-a pus intentionat acolo, pt. a ma umili, asa cum a facut toata viata. Mi-a raspuns ca sunt un nerusinat si nu credea ca voi ajunge in asa hal incit s-o acuz de e asemenea magarie. A urmat o naratiune cu multe exemple de ticalosii de ale mele, din ultimii 40 de ani, exemple mult exagerate de care io, cel putin, un auzisem niciodata.
Am cazut de acord ca cu asemenea specimene nu se poate trai si ca cel mai bine ar fi sa ne despartim.
Prevad ca incepind cu 2017, odata cu scaderea puterii la 900wati, va creste nr. de scame si implicit al famililor distruse. Singura sansa e ca barbatii sa nu mai puna mina pe aspirator apelind la una din trei variante, nefasta, aspirator robot, exista deja pa piata, sau femeie de serviciu. Acest al treilea caz trebuie insa privit cu multa prudenta, cine stie ce mai iese.

update. chiar acum am suflat frunzele de la gradina, am fost socat, suflatoru are 2500wati, nu stiu ce sa fac, voi scrie o scrisoare la EU.