miercuri, 19 iunie 2013

Sfaturi pt. cei care fac concediu aventuros in Alaska

Sunt un mare consumator de documentare, de regula consum documentare cu un pahar de vin rosu. De curind am vazut un documentar cu un aventurier care a umblat pe undeva prin Alaska. La un moment dat nu a mai avut nimic de mincat, si-a mai ametit foamea cu fructe de padure, da nu prea ii ajungeau. Norocu a fost sa reuseasca sa vineze un ren. Renu ajunge la o greutate de pina la 800 de kg. Deci baiatu ar fi avut mincare multe luni, daca ar fi reusit sa conserve carnea. Neavind frigider si fiind vara s-a gindit sa afume carnea. Din nefericire pt. el a facut o greseala fatala, care de fapt l-a costat viata, a pus carnea in falci mari la afumat si dupa numa citeva zile toata s-a imputit si a devenit necomestibila. Asta-i o pilda care arata ca bunu Dumnezeu iti baga renu-n fata pustii da nu ti-l si afuma.

Afumatu e o indeletnicire straveche a popoarelor, poate si de aia chiar si azi cind sunt metode mai bune de conservat, totusi, multora le place afumatura. Io cred despre mine ca sunt mai mult roman decit dac, nu numa ca nu am urechile ascutite, da si ca-mi place afumatura, in timp ce dacii mincau mai mult mamaliga, chiar daca porumbu nu venise din America.

S-o luam stiintific. Exista mai multe feluri de afumat, cel rece, se zice ca temperatura nu trebe sa depaseasca 30°C si afumare calda, ca 80^C, desi cind e vorba de peste nu se recomanda depasirea a 60° deoarece se distruge proteina din carne.
Da sa-ncepem cu inceputu. In primu rind carnea se transeaza felii, nu prea subtiri, da nici prea groase, de ex. porcu si oaia sau mielu ca. 2cm gros, vaca se lasa f. groasa 5-6 cm, pestele se lasa-ntreg. Porcu si mielu, mai ales oaia se lasa citeva zile la rece intr-un sos de vin rosu, cu sare, cimbru, usturoi si rosmarin. Mai apoi se lasa la vint citeva ore, functie de clima, de preferat nu f. cald si uscat. De abia dupa aia se pune la afumat.

Gratar- descriere tehnica.
Este format din doua bidoane, unu mai mare, pe care-l vom numi grataru-propriu-zis si unu mai mic pe care-l numim afumatoare. Ambele bidoane, de forma cilindrica culcata, au prevazute capace de vizitare, cu o sarniera in lungu generatoarei cilindrului. Bidonu mic, asa numitu afumatoare, e prevazut si cu o usita mica, in stg., precum si cu un orificiu lateral cu o clapa rotativa actionata manual. In Interior se afla un recipient cu gratii, in care se pune talasu pt. afumat. Capacu bidonului mare, asa numitu grataru-propriu-zis, are un fel de cos cu o clapa care se poate inchide, deschide sau intredeschide, necesara reglajului tirajului. De asemenea capacu are un termometru pt. a se citi temperatura, iar recipientu clindric are si el o clapa rotativa, la fel ca asa-numita afumatoare. Nu voi insista asupra picioarelor si asupra altor feature precum grataru mic pt. legume, sau recipientu din bidonu mare unde se depun carbunii.

Folosire.
  • Stand by, in acest mod e de recomandat sa fie tinut la loc uscat, sa nu rugineasca, deoarece e construit din OL37 acoperit cu  un coating destul de fraged, la a doua folosire deja s-a ars.
  • Mod Afumatoare. Se pune talaj in bidonu mic, se aprinde, io folosesc un aruncator de flacari, cind s-a aprins se pune obiectu de afumat in bidonu mic, sau/si in bidonu mare. Se inchid capacele mari da se lasa deschisa usita laterala de la afumatoare. Cosu capacului mare se inchide sau deschide functie de tiraju fumului si de rabdarea vecinilor.
  • Mod gratar cu afumatoare rece. Se poate combina afumatu cu grataru.
  • Mod gratar cu afumatoare calda. Se poate pune talaj si-n asa-numitu-gratar-propriu-zis, chiar pe carbunii incinsi, da pusi intr-o cutie de metal si umeziti, un pic.
  • Mod gratar indirect. Se foloseste in special la peste si la carne de vaca in singe, asa numita „rib eye steak“, sau T-bone steak, sau filet de vaca. Se pun carbuni in bidonu mare, da numai pe jumatate, dupa ce s-au aprins tare, tare, se pune carnea/pestele, doar doua-trei minute sa prinda o pojghita, se trag din zona cu jaratic tare, un pic lateral, se pune capacu si se regleaza temperatura prin inchiderea/deschiderea cosului sau a clapelor rotative. La vaca temperatura nu trebe sa depasesca ca. 100° iar la peste si mai putin. Noi, specialistii, numim acest procedeu gratar indirect.
  • Mod gratar normal. Se foloseste ca orice gratar.
Pret
Io am cumparat aceasta chestie teribila prin internet cu 210€, incl. transport. Dupa doua zile am vazut-o la un magazin cu 150, mai apoi am fost cu nasu si si-a cumparat unu cu 125, iar dupa citeva zile, pe fondu crizei economice si a incalzirii globale a ajuns la 98.

In concluzie, in cazu in care intentionati sa intreprindeti o aventura in Alaska, va recomand sa va procurati o asemenea scula, nu uitati, v-ar putea salva viata daca impuscati un ren.
 
 
update: deoarece am fost criticat, pe drept, am bagat si poze.
Desigur, se poate face si brinza, cascavl si legume. 
Io tai vinetele, felii, ca. 1cm gros  le las cu sare ca. 2 ore si mai apoi le pun la gratar. Le combin cu usturoi, in teaca, necuratat, ceapa, intreaga, necuratata, ciuperci, ardei si altele

3 comentarii:

  1. Câteva observații impertinente:

    1. Descrierea tehnică a grătarului n-are poze și shematici. Asta e ceva dă neiertat, ca să nu zic dă condamnat. "...desenele... unde e desenele?..." ar zice cineva.

    2. Modu' dă folosire nu esplică ce fel dă talaș, specie dă lemne ori dimensiunea dă așchiere.Și dă unde luăm talaș? Dă la țigani? (no pun intended... :-) )

    3. Nu egzistă un egzemplu dă folosire specific... doar generalități - "pui cărbunii, le dai foc" gen de indicații. Asta poate merge la aveoane și mers pă bicicletă ("Te sui și îi dai bătaie!") , da' afumătoarea... e altă gratarageală!

    4. Nu se menționează posibilitatea de a afuma și altceva decât pește și carne; cum afumăm brânza, întreb io. Da' mămăliga? Da' legumele? Da' propriile persoane?

    5. Prețu' nu-i rău, considerând transportu' inclus. Chestia e... a venit gata montat? Că și asta e o kestie...

    În ocluziune, zic că articolu' e bun, da' precum băutura, trebe revizitat pă ici-colo...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult pt. observatiile pertinente, am mai completat pe ici pe colo. As fi vrut sa bag mai multe poze exemplificative, da pe aici a venit iarna, ploua, e frig.

      Ștergere
  2. Frate, te-as citi, dar stupizenia asta de limbaj jucaus, "fortat hartu" chipurile glumet, vag agramat, cu dezacorduri (cum ar fi "asa numitu afumatoare" - care, ca sa foe corect ar suna ca "asa numita afumatoare", sa macar "pe care-l botez afumatoare" care, alaturi de alergia la articlolul hotarat - asta ar fi partea de limbaj hatru, de "carter" - nu se pupa nici cu descirerea fibrei de carbon nici cu cea a Airbusului 350, nici cu "sarniera" sau cu "generatoarea cilindrului". Vezi ca poate i-ai respins si pe altii care nu gusta fortarea asta inutila de a deveni simpatic. Eu unul nu-ti dau boomark si te uit acu', pe loc (apropo, cand renunti la articolu' hotarat, termina cuvantu' cu apostrof, ca sa nu pari cu 8 clase primare). Hai, Pa!

    RăspundețiȘtergere

comentati