marți, 12 iunie 2012

Se-ntimpla si la case mari, Azi, Airbus 380.

Cel mai mare avion de pasageri din lume e A380, in una din versiuni ia ca. 800 de pasageri. Au fost destul de multe pane la proiectare, cele mai multe au fost legate de cablaj, cablurile erau prefabricate si la montaj s-au dovedit a fi prea scurte, ca orice proiect mare a fost intirziat, mai scump si mai greu decit era planificat. A fost totusi destul de inovativ, lucru neobisnuit la un proiect de asemenea anvergura, de regula frica e mult prea mare si nu se baga tehnologii noi. As mentiona noul material Glare, un fel de foiletaj din foite subtiri, 0,2mm, alu si fibra de sticla, sau folosirea Thermoplastelor.
Nasoala cea mai nasoala a fost insa, cind a explodat un motor in zbor, la 4 noiembrie 2010, in Singapur, cu enorm de mult noroc a reusit totusi sa vina la aterizare. Cu ocazia nasoalei s-au inspectat motoarele, da si structura inconjuratoare si ... surpriza, s-au gasit fisuri in "picioarele" nervurilor aripii. Cica nu ar fi de viata si de moarte da totusi trebuiesc reparate si asta va costa citeva sute de milioane de $. De mentionat ca aripile s-au fabricat in Anglia. Uite un articol din Flug Revue, pe tema asta.

Dar in viitorul apropiat nu se va mai intimpla asa ceva, o parte din componente le va fabrica Dorel, la Brasov. Mult succes Dorel!

4 comentarii:

  1. neamtule pai si Fokker care face panourile de Glare - e in Pipera, fieful lui pandele si a nefestelor lui (primarii nu au nefeste adevarate, ca injinerii) , cu un centru de dezvoltare
    Nu e numai Dorel de la brasov, care da cu ciocanul, e si de astia destui care da cu capul ca injinerii de la Fokker romania

    oricum, viata e mult mai trista, cine mai poate azi sa demonteze un avion sa scoata un fund de injinera din gura de admisie de la motor cum ati facut voi cu iar93 :) mult mai trista viata de astazi :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci, nu stiam ca Fokker e in Ro, misto.. m-am uita si am vazut ca au nevoie de oameni, angajeaza ingineri, bravo! http://www.fokker.com/Fokker-Aerostructures-International

      Ștergere
  2. Off-topic: Neamtule, prea tare stema aia a Romaniei!!! Imi incep weekendul mai vesel :) Multam fain.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dar despre avioanele companiei WIZZ AIR ce parere aveti????? Sunt multi care spun ca nu se schimba nici piesele.....Eu nu sunt de meserie si deci nu ma pricep insa sunt tare curioasa....Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere

comentati