vineri, 30 decembrie 2011

Guten Rutsch!

Multelor ciudatenii germane le apartine si urarea de An Nou "Guten Rutsch!" cu varianta romaneasca "Gututen Rutsch". O urare cel putin ciudata, tradus inseamna ceva de genu "alunecare usoara"; am intrebat in stinga si-n dreapta de unde vine asa o urare, unde e logica impecabila a limbii germane sa-i urezi cuiva "Alunecare usoara"? Cum adica alunecare usoara? Poate ca vrun poet si-ar putea imagina ca mergi din an in an, alunecind si cumva ar fi posibil la pragu dintre ani sa fie o denivelare, un hirtop, ma rog poetii.. stiti cum sunt!
Altii spun ca ar veni din ebraica ראש השנה טוב – Rosch ha schana tov, care ar insemna  „un cap bun (inceput) de an" si ca unii ar fi auzit si ar fi tradus in germana drept guten Rutsch.
De fapt nu conteaza, important e ca avem o ocazie de a face un chef, de a ne bucura, cu familia, cu prietenii, asa ca
Un An 2012 fericit urez tuturor!

joi, 22 decembrie 2011

Citeva idei despre fericire.

Sper ca stiti ca si destinele personajelor literare sint la mila Domnului. Chiar in mai multe chipuri decit ale noastre, consumatorii de personaje si-ntimplari literare. Iar creatorul de-ntimplari si personaje literare e supus unui dublu destin, suferind si soarta personajelor sale. Dar exista si-un avantaj pentru el - intelege, de aici, ca nu e bine sa fii prea apropiat de propriile tale creatii, asa cum numai Creatorul poate-ntelege. Atita doar ca nu se si poate distanta suveran - asa cum numai Cel de Sus poate.
Daca ma-ntrebati pe mine, a-nchide o poveste e cum ai ingropa o mare iubire, poate chiar iubirea vietii tale. Dar de ce m-ati intreba? Si de ce va spun toate astea?
Poate pentru ca on revient toujours aux grands amours - credeti-ma!
***********************
Acest pasaj imi aminteste de munca mea intr-o mica firma, proiectam de dimineata pina seara tirziu, si chiar la sfirsit de saptamina tot felu de masini, bizdiganii, care se-nvirteau, gifiiau, faceau scandal, puneam in ele o particica din sufletu meu. Dupa ce treceau chinurile facerii, cind copilu era deja sanatos si vioi, lacomu de patron vindea masinile. Eram atit de trist, ca si cind m-as fi despartit de copilu meu, uneori vizitam, in timpu meu liber, clientii doar ca sa vad daca progeniturile mele mai sunt in viata. Ii intrebam de muncitori, cum functioneaza dracovenia, eram fericit sa aud de bine.
*******************
Am primit deja un cadou de Craciun, poate unu din cele mai frumoase cadouri, o carte, scrisa de Inima rea, poate ati auzit de el, unu dintre cei mai remarcabili forumisti. Sunt mindru ca i-am cistigat prietenia.

Va recomand cartea cu caldura! Daca nu se vede bine-n poza, ISBN 978-973-7632-24-1

P.S Nu sunt autorizat sa dau informatii despre identitatea autorului, conteaza? E unu dintre noi, poate mai bun, sau..?

luni, 19 decembrie 2011

Craciun

Nu stiu cum se face, da in perioada asta se-nghesuiesc sarcinile de munca si nu prea gust nceputu sabatorilor de Craciun. Azi, de ex., am fost pa drumuri, am luat un englez de la aeroport si am mers cu el la un laborator, unde am facut niste incercari. Pa drum, in masina, dupa ce am epuizat subiectele profesionale, am trecut la small talk, subiectu Craciun. Mi-a povestit cum se petrece Craciunu in Anglia, desi el era un pic amestecat, ma-sa era nemtoaica si ta-su englez. Nu prea era entuziasmat de obiceiurile engleze, zicea ca se face curcan si niste prajituri, Christmas pie and Christmas pudding, dupa explicatiile lui nu era prea incintat de ele.
M-a intrebat cum se face la noi! I-am povestit de obiceiurile romanesti. Sarmale, porcarii, salata de boef, caltabosi (mi-a trebuit mult timp sa-i explic ce e aia caltabosi), piftie si ca desert, mai ales, cozonac.  Nu mi-a fost usor sa-i explic ce-i aia cozonac, ce-l mai simplu e sa-i zici ca-i un fel de panettone,  cine are legatura cu italienii stie ce-i aia. I-am povestit cit stress am avut la sf. de saptamina ca nefasta a facut cozonac. Desigur sunt fericit ca avem, de doi-trei ani, o masina care framinta, inainte trebuia sa-i framint io cu mina, sa-i bat, era munca de vro doua ore, transpiram, ia tinea de lighean si io ii bateam.
Englezu a ramas mut, zice, la un moment dat, "Nici macar bunica nu mai face prajituri in casa!".
Nefasta e la concurenta cu vecina, nemtoaica, ieri au facut schimb de produse, nemtoaica face cu fi-sa chiar si piine-n casa, de fapt eu nu prea maninc cozonac, da miroase demential, nu numai in casa, miroase toata strada!

Craciun fericit!

P.S Poza e un exemplu din productia de anu asta, doar un exemplu, daca sunt bine informat e vorba de vro 6 cozonaci, mai mici mai mari. Oare ajung?
PPS Io am tocat nucile, tare greu e sa toci nucile, da tare bune sunt, nu concep cozonac fara nuca!