luni, 19 decembrie 2011

Craciun

Nu stiu cum se face, da in perioada asta se-nghesuiesc sarcinile de munca si nu prea gust nceputu sabatorilor de Craciun. Azi, de ex., am fost pa drumuri, am luat un englez de la aeroport si am mers cu el la un laborator, unde am facut niste incercari. Pa drum, in masina, dupa ce am epuizat subiectele profesionale, am trecut la small talk, subiectu Craciun. Mi-a povestit cum se petrece Craciunu in Anglia, desi el era un pic amestecat, ma-sa era nemtoaica si ta-su englez. Nu prea era entuziasmat de obiceiurile engleze, zicea ca se face curcan si niste prajituri, Christmas pie and Christmas pudding, dupa explicatiile lui nu era prea incintat de ele.
M-a intrebat cum se face la noi! I-am povestit de obiceiurile romanesti. Sarmale, porcarii, salata de boef, caltabosi (mi-a trebuit mult timp sa-i explic ce e aia caltabosi), piftie si ca desert, mai ales, cozonac.  Nu mi-a fost usor sa-i explic ce-i aia cozonac, ce-l mai simplu e sa-i zici ca-i un fel de panettone,  cine are legatura cu italienii stie ce-i aia. I-am povestit cit stress am avut la sf. de saptamina ca nefasta a facut cozonac. Desigur sunt fericit ca avem, de doi-trei ani, o masina care framinta, inainte trebuia sa-i framint io cu mina, sa-i bat, era munca de vro doua ore, transpiram, ia tinea de lighean si io ii bateam.
Englezu a ramas mut, zice, la un moment dat, "Nici macar bunica nu mai face prajituri in casa!".
Nefasta e la concurenta cu vecina, nemtoaica, ieri au facut schimb de produse, nemtoaica face cu fi-sa chiar si piine-n casa, de fapt eu nu prea maninc cozonac, da miroase demential, nu numai in casa, miroase toata strada!

Craciun fericit!

P.S Poza e un exemplu din productia de anu asta, doar un exemplu, daca sunt bine informat e vorba de vro 6 cozonaci, mai mici mai mari. Oare ajung?
PPS Io am tocat nucile, tare greu e sa toci nucile, da tare bune sunt, nu concep cozonac fara nuca!

2 comentarii:

  1. Sarbatori fericite! si eu tot panetone le zic la canadieni, cu toate ca le duc in fiecare an la servici sa manince cozonac, dar altfel nu stiu sa il traduc.

    RăspundețiȘtergere