joi, 29 septembrie 2011

Pe drumuri europene


Mi-amintesc, uneori, de emisiunile TV de pe vremea impuscatului, "Pe drumuri Europene", sau de cartea "America ogarului cenusiu", nu stiu cine le facea. Acum toata lumea are posibilitatea sa mearga peste tot si sa vada, fascinatia nu mai e la fel de mare, eu merg, mai mult, cu munca, de ex. acum ma aflu intr-o capitala europeana, as zice cea mai europeana capitala. Nu, n-am venit aici sa rezolv problema Ro cu Schengen, nici s-o intilnesc pe EBA sau pa Becali, am venit cu treaba, vorba vine, adica sa stai in niste sedinte interminabile de te doare curu de atita stat.
Ma rog, asta e, exista metode mai nasoale sa-ti cistigi piinea, mai ales ca am stat la un hotel de lux, Hilton. Am zis de lux? Bleah, asa credeam, asa mizerie de hotel nu am vazut de mult. Camera avea o priveliste deprimanta intr-o curte/tunel/magazie interioara, era atit de mica ca de abia te puteai invirti in ea. De altfel de la receptie mi s-a parut ceva ciudat, nu am vazut de mult un receptioner atit de stirb, m-a impresionat efortu lui de a adresa un zimbet profesional, incercind insa sa nu deschida gura prea tare. Stiind ca stau la Hilton mi-am luat si slipu gindindu-ma ca pa seara sa mai renunt la bautura traditionala cu colegii si sa fac un pic sport in piscina. Ti-ai gasit!, nu avea decit un loc de fickniss, mizer si fara aerisire. Am ars p-o bicicleta ca. 300 de kcal., cu 150 de watzi, nasoala era ca nici dusu nu prea functiona, asa ca am mers cu un prosop in juru taliei prin hotel, cu liftu, am nimerit in lift cu niste muieri, nu stiu de ce se tineau de nas.
De altfel de abia de dimineata, la micu dejun, mi-am dat sema ce lume buna locuieste acolo, cind am vazut un domn f. bine, precis ceva diplomat european, l-am recunoscut imediat dupa geanta, moda 70, care se caznea sa-si umple geanta cu sandwishuri si fructe din micu dejun. Da am sarit peste evenimentele de seara. Pierzind bautura cu colegii, o pierdere destul de mare mai ales ca ei plateau, am petrecut seara singur. Evident cindva mi s-a facut foame. Am colindat un pic prin cartier, am evitat sa-l intreb pe stirb ce-mi recomanda.. si nu erau decit chestii gen McDonalds f. scumpe de altfel, ca sa faci pipi te costa 2,15€. Am gasit totusi o Brasserie, destul de ciudata, erau numa barbati (vezi poza), asezati in sir. Nu, nu era un local d-ala la care va gindti voi, ca fiecare statea singur si nu vorbea nimeni cu nimeni. M-am asezat si eu in linie sa-mi maninc oala mea de scoici, linga mine, in stg., unu a spart tacerea spunind, in engleza "ce bine functionam!", dupa un timp, la al doilea pahar de vin, i-am replicat, in germana, "viata e frumoasa", vecinu din dreapta era la cafea, s-a uitat un pic cu repros, era vizibil deranjat de rumoarea creata, a murmurat ceva in franceza, da n-am inteles. Trec peste faptu ca au incercat sa ma-nsele la plata, lucru care nu mi s-a mai intimplat de ani, e drept ca nu prea verific nota, am petrecut o noapte f. agitata, se pare ca scoicile si-au trait a doua tinerete in stomacu meu. Am vrut sa intru putin in Internet da am aflat ca costa, tineti-va bine, 12€ pe ora!? I-am injurat si am renuntat, auzi 12€, cind la majoritatea hotelurilor e gratuit, chiar si in China. M-am sculat f. de dimineata, m-a sunat un domn f. dragut, cred ca era fratele stirbului, la ora 5, sa-mi spuna sa ma trezesc sa merg la aeroport, i-am multumit de grija, i-am zis ca nu am nici o intentie sa merg la aeroport, ca voi merge cu trenu si asta la ora 7 seara, cred ca am destul timp si nu e nevoie sa ma scol asa de devreme. A fost de acord si mi-a urat o zi frumoasa. Fiind un pic ravasit de la scoici nu am fost suficient de spontan sa-i multumesc de urare intr-o limba internationala, asa ca l-am bagat in pizda ma-sii pa romaneste.

Sunt un european convins, imi plac societatiile cosmopolite cu oameni si mai ales muieri de tot felu da pa undeva cred ca aceasta constructie europeana nu poate functiona. Aparatu birocratic e imens, sunt cartiere intregi facute numa pt. sedii de diferite comisii si comitete, cladiri imense formate numa din sali de sedinte, mii si mii de "experti", in cea mai mare parte schmeckerasi care nu au habar de nimic dezbat niste chestii aiurea.

19 comentarii:

  1. as zice c-ai fost la mamaia?! ba nu, acolo nu este hilton, oamenii din jur vorbesc toti, ba chiar vorbesc tare si scoicile ar putea fi mai proaspete.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am observat ca de obicei cu cat creste numarul stelelor unui hotel cu atat scade numarul serviciilor care sunt oferite gratis (in pretul camerei) si uneori si calitatea lor.

    RăspundețiȘtergere
  3. neamtu-le nu ai fost tata in Franta. Ca te "scuip" daca ajungi si nu vii sa bei o bere cu mine. O bere sau mai degraba un vinutz ca nu mai am voie la bere :-). Ai fost la bruxeloazi mai mult ca sigur.

    RăspundețiȘtergere
  4. Coralie, ma crezi sau nu, am niste nostalgii cu Mamaia.
    Kingsnake, e chestie tipic capitalista, cerere si oferta, in Brussel cererea de camere de hotel e imensa, d-aia isi permit sa-si bata joc de oaspeti.
    Umbro, din pacate nu am nimic planificat in Franta, am proiecte numa cu brussel sau England, da imi place tare mult ideea, m-as bucura imens sa bem ceva impreuna.

    RăspundețiȘtergere
  5. @neamtu

    de cand ne-au "papat" nemtii am impresia ca o sa am eu mai mult de-a face cu Germania deci e mai probabil sa ajung eu prin Germania. Acum o sa fie mai degraba pe la "fortul lui franck" si nu stiu cat de tare te aranjeaza pe matale dar o sa te tin la curent cand ma "cheama" la ordine si disciplina :-).

    Ai mailul meu nu? Daca nu da un semn la shadowabroad@yahoo.com si de acolo te "pescuiesc io" dintre "amenintarile cu moartea" si "trimisul la origini" care imi serveste de "spam" pe aceea adresa.

    RăspundețiȘtergere
  6. alunga-ti nostalgiile, draga neamtule, nimic nu mai e ce-a fost, da' chiar nimic, nimic. m-am convins ultima data in vara asta de trecu. daca vrei sa vezi ceea ce se cheama cocalari si pitzipoance, bronzandu-se sub baldachine kitchoase de panza falfaind sub briza marii sau personaje colorate inchiriind sezlonguri si vanzand zmeurica si capsunica...la mamaia tre' sa mergi. daca nu stii ce personaje-s astea, citeste presa de scandal (ca mondena nu-i pot zice, asa ceva nu exista) da' mai ales plimba-te pe strazi romanesti...helas...

    RăspundețiȘtergere
  7. @umbro, Frank e cam la 250km de mine :), nu de alta da cind mergi atita drum iti trece efectu bauturii!
    @coralie, desi n-am fost de vro 20 de ani am tot auzit din povesti cum e p-acolo, cred ca ai dreptate ar fi pacat sa-mi "murdaresc" amintiriile, una dintre amintiri e legata de concertele lu Phoenix, pe vremea cind erau necunoscuti, la circiumi.

    neamtu tiganu

    RăspundețiȘtergere
  8. Te cred neamtu-le. Iti trece si "cheful" de bauta :-). Exista inca "zone salbatice" superbe in Romania in care nu vezi ceea ce-ti spune coralie. Nu sunt asa de rare dar sunt in principal "la tara" :-). Nu in orase.

    RăspundețiȘtergere
  9. England? inhama calul cel alb, Neamtule! ;)

    RăspundețiȘtergere
  10. Noroc de blogu' lu' neamtu, sa mai vad si eu umbre de demult ;)...
    Ca altfel...

    RăspundețiȘtergere
  11. Veronicooo, am pus deja jaru la-ncins..

    b.d, ma faci gelos, vii pe aici doar sa vezi umbre de demult!?
    nt

    RăspundețiȘtergere
  12. Nemotivat neamtu, nemotivat.
    Tu, esti cauza, el...efectul ;)

    RăspundețiȘtergere
  13. arunca buzduganul, sa imi dai de stire cand ajungi.

    RăspundețiȘtergere
  14. Saru mana bd.
    Ca dreptate ai. Nu ne-am mai auzit de multa vreme si abea acum am vazut ce ai scris la neamtu. Ce mai faceti voi. Sper eu ca bine. Si ce mai fac "talibanii". Sper eu ca si mai bine :-). Ai mei sunt niste "draci impielitati".

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna, Shadow,
    Da, in general bine, sau cum spun mereu, sa nu fie mai rau :)

    Sa stii ca nu mi-am schimbat adresa de mail ;)

    RăspundețiȘtergere
  16. Hei-Hei-Hei Shadow.........mai traiesti?

    Mos Grigore

    RăspundețiȘtergere
  17. Mos Grigore

    Mai traiesc coane. Matale esti bine? Ma bucur sa te mai aud. Sa traiesti.

    RăspundețiȘtergere
  18. Cooler Text. War lange nicht mehr auf Ihrem Blog. Jetzt aber!

    RăspundețiȘtergere

comentati