joi, 19 mai 2011

Small talk

Oricine-si cistiga piinea la multinationale, cum spun romanii, la concerne, cum spun eu, ajunge, mai devreme sau mai tirziu, sa faca un "training" despre comunication. La aceste scolarizari se invata importanta small talkului pt. crearea unor legaturi intre colaboratori si se-nvata si regulile care trebe respectate. O regula de aur e ca nu se discuta NICIODATA despre religie sau politica, se prefera subiecte neutre precum vremea, transportu de la A la B, eventual tinte de concediu.

Zilele trecute am fost vizitati de o firma, ca de obicei in vremurile de azi, o firma "multinationala" cu sedii imprastiate prin lume si cu angajati de toate culorile. Unu dintre ei era olandez. M-a intrebat imediat daca sunt din Ro. In general evit discutiile despre Ro, e ceva mult prea intim, e ca si cum as vorbi despre nefasta. Mi-a povestit ca are un preten bun care a fost multe luni in Ro si ar fi restaurat nu stiu ce biserica fortificata, pa undeva pa linga Sibiu. L-am ascultat, mimind un interes special, probabil ca si-a dat seama ca habar n-am de subiect si a doua zi am primit urmatoru E-mail:

Dear Mr Neamtu Tiganu,
yesterday after the meeting regarding beep... I briefly informed you about these fortified churches in Siebenburgen (Zevenbergen in Dutch)
I would like to send you the link to the initiative taken by a former colleague regarding the restauration of this not very well known historical matter.
Frauendorf

I hope you have the time view it and enjoy it.

Kind regards,


Cind am citit mi-am dat seama ca are dreptate cind spune "not very well known", neam de neamu meu nu auzise de asa ceva.

Stau si ma-ntreb daca putinii mei cititori au auzit de asta!?
Daca da, poate cineva sa spuna ceva mai mult?
E important sa stim ce se afla pe teritoriu romanesc?
Ce draq se baga olandezii astia gisgiiti?

P.S Poate ar fi interesant pt. Ministeru Turismului!?
PPS am aflat ca se pot inchiria si biciclete, au si patru camere!

6 comentarii:

  1. da, cam toti din zona brasov-sighisoara-medias-sibiu cunosc cetatile fortificate transilvane.
    chiar si io, care locuiesc ceva mai la vest, dar nu destul incat sa nu le fi vizitat pe majoritatea, de n ori.

    agnes

    RăspundețiȘtergere
  2. Agnes, cred ca am fost si eu pe acolo pe vremuri, am facut armata la Medias, da nu am remarcat in mod deosebit aceste vchestii istorice. Ce m-a impresionat insa, a fost entuziasmu nemtiilor, care au finantat reconstruirea, si a olandezilor care s-au implicat cu trup si suflet.

    Interesant e ca am linga casa, la ca. 15 minute de mers cu masina, o constructie asemanatoare http://de.wikipedia.org/wiki/Schloss_Broich se pare ca nemtii si-au imprastiat obiceiurile pe oriunde unde au fost.

    RăspundețiȘtergere
  3. neamtu,
    mi se pare normal si corect sa nu le fi observat la vremea cand faceai armata. la varsta aia, este ultimul lucru care il intereseaza pe un recrut.
    asa am patit si eu : pe cat de dezinteresata de istorie eram la tinerete, pe atat de mult imi place si ma intereseaza acum. doar ca am prea multe lacune in materie si mi-e greu (egal mi-e lene) sa recuperez.
    dar oricand merita sa faci un tur complet al pomenitelor cetati, daca ai si o harta completa cu toate (unele sunt in stadiu de ziduri )mai ales ca se afla, ciorchine, intr-un areal relativ restrans.
    agnes

    RăspundețiȘtergere
  4. cruela de vila22 mai 2011 la 16:21

    neamtzule, afla ca shi printzu charles a pus oleaca umaru la trebshoara asta!
    ;)
    http://sutu.ro/incantarea-romaniei/in-charles-we-trust/

    RăspundețiȘtergere
  5. cica prince charles si alti nobili mai mult sau mai putin locali , la adapostul unei fundatii, restaureaza cetati transilvanene pt a le transforma mai apoi in hoteluri de lux. Pentru nobilime , evident! Ca doar nici caritatea asta nu e chiar asa, moca. :D

    RăspundețiȘtergere
  6. asta e chiar o aiureala gogonata.
    este extrem de costititor sa restaurezi cetatile respective, majoritatea, de fapt, urme de cetati, ziduri, fortificatii, etc. daramite sa mai faci si hoteluri de lux acolo...
    este exclus complet.
    prince charles este implicat mai mult in consevarea gospodariilor traditionale si a mestesugurilor din zona. ma indoiesc ca ii "iese" ceva de acolo dar romanul nu e roman destul pana nu se baga in seama cu o chestie de genul asta.

    RăspundețiȘtergere

comentati