duminică, 2 ianuarie 2011

Tinerete fara batrinete!

Eram pe undeva in tara Lacrima Cristi del Vezuvio. Intr-o bruna zi plecam cu masina spre mare. Eram doua familii, la fiecare intersectie unu spunea spre stg., altu spre dr. si altu inainte. Le faceam pe rind placerea fiecaruia. Pina am ajuns pe un drum cu hirtoape, f. ingust. Toti au zis, intoarce. Am to mers pe el sa gasesc loc de-ntors. Am ajuns la o casa mare de piatra, era si un mic anunt pe care de abia se distingea ceva, am intrat in curte, nu misca nimeni, am strigat Aloo, intr-un tirziu apare un batrin. Ne spune ceva, suna un pic italieneste, da nici unu nu stia italiana. Ne invita intr-o incapere, peste tot erau tot felu de exponate. Era cam intuneric. Cobotim niste scari, era tare racoros in comparatie cu canicula de afara.
Am o senzatie ciudata, am impresia ca se va intimpla ceva extraordinar, cotrobaim prin incapere, la un moment dat o vad, era pitita intr-un colt, plina de praf. Il intreb daca-i de vinzare, zice da, il intreb de cind o are, zice ca nu stie, inca de cind era copil o vazuse acolo in colt. Parea bucuros sa scape de ea. Fara sa ne tocmim o iau, ne caznim s-o ducem in masina, lucru nu prea usor pe scarile inguste. De abia incapea in portbagaj, am culcat un scaun si doamnele s-au inghesuit doar pe unu.
Nefasta nu prea parea incintata.

Ne intoarcem acasa, renuntam la mare. Ca prin minune gasesc drumu bun. O punem intr-un colt si o lasam sa se linisteasca, dupa hirtoapele drumului cred ca-i facea tare bine. O sterg de praf.
Toata noaptea o visez, se facea ca se-ntoarce timpu, o vad cum era cind batrinu era flacau.
A doua zi spre seara ma incumet, imi iau mult curaj si o deschid, scot cu un furtunas asa o stacana, o potrivesc spre soare, avea culoare singelui fierbinte, sclipea si parca imi facea cu ochiu jucaus, ca o codana care nu zice nici da, nici nu, ci poate. O mai las putin, am senzatia pisicii care se joaca cu soricelu. Gust o picatura, devin Pompeiu acoperit de Vezuviu. Iau un git bun, inca unu. Ma duc in gradina unde erau ceilalti, nefasta ma priveste cu niste ochi de parca ma vedea prima oara, imi zice "vai ce bine arati", "parca ai fi ca atunci, in urma cu 25 de ani cind ne.am cunoscut". Sunt f. emotionat, nefasta nu mi-a zis niciodata asa ceva, le arat si lor butelca cu vin.
Sug cu totii, cu lacomie, direct de la furtun.

8 comentarii:

  1. Eeeh, frumos le zici din condei, pacat ca cam (!) rar. Toate cele bune !

    RăspundețiȘtergere
  2. mishulake, am o mare problema, am doua joburi, al doilea job e extrem de greu si de timp intensiv, mai ales ca sefa e tare severa.
    Ma refer la jobu de bunic, printesa cind ma vede la laptop vine imediat si zice "Opi, nein leptop, Lara spielen, leagan".

    RăspundețiȘtergere
  3. neamtule,le zici frumos cand ii vorba de vinutz.te simt si cand vorbesti de nefasta,cu dragalasenie si respect, chiar daca trecusi de 50 de ani.iti urez multa sanatate,multa liniste si doruri multe.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai tii minte "satucul" neamtu-le? Stii ca la capitolul "bucurii de la vesuvio" amandoi "tragem" acolo :-).

    RăspundețiȘtergere
  5. Da. Un text frumos. Îmi place. Ţi-am mai spus asta.
    Să-ţi trăiască prinţesa şi să te bucuri de toate reuşitele ei.
    Cât despre domnia ta, văd că-ţi revine umorul încet-încet. Vezi? vezi ce-nseamnă să creşti copii? Ai cam uitat, nu?

    RăspundețiȘtergere
  6. Mai Neamtzule ... Mare "hahalera" in sens gigibecalian esti ... sa nu te prinzi tu ca te iubesc? Mah, n-as crede! Textul de fata te tradeaza in toata splendoarea ta de pamfletar avionist care esti ... Nu cunosc personajul Lara pe care-l il tot invoci ... Cine joaca mai draga in rolul ei, cumva chiar ea?
    http://www.bing.com/images/search?q=lara+Croft&view=detail&id=1685E9E33A01241BA1F065C35A91207BA1579042&FORM=IGRE4
    Frumoasa printesa ti-ai gasit, n-am ce zice ...
    By the way, sa-ti traiasca nepotica, sa-i asiguri intrarea pe pista in conditii sigure, s-o ajuti sa-si forjeze motoarele la decolare si s-o instruiesti in privinta procedurilor ascensionale, s-o initiezi in actionarea eleroanelor pentru pastrarea directiei si altidudinii ... Ohh, mine ... Ajunsei sa invat pestele sa inoate ...
    Brava text ... mai aveai cateva fraze si plesneam de curiozitate ... Inteleg ca aleasa e trupesa, daca doamnele au fost nevoita sa se restranga pentru a ocupa un singur scaun. Nu pot sa-mi reprim o intrebare ... pentru tine a contat ca e batrana? Butelca, gen :))))

    RăspundețiȘtergere
  7. Shadow, habar nu am cum se chema, era pe undeva intre Pompei si Napoli!
    Matrixbrain, Lara e printesa.

    RăspundețiȘtergere

comentati