joi, 26 august 2010

Sfaturi pt. emigranti.

Observ ca exista in Ro un mare curent emigrant, iubita mea Lia, TOG, precum si Simona Tache sau Iaru, ar vrea sa emigreze. Ma simt, cumva, obligat sa le ofer niste recomandari rupte din viata.
Contextu e un pic contraversat, de curind, in Ge, a izbugnit un mic scandal provocat de un anume Sarrazin, pfui ce nume, ceva grangure pe la Bundesbank, care a scris o carte. Cartea nu s-a publicat ci doar s-au bagat niste capitole prin Der Spiegel sau Bild. Angelica noastra s-a suparat f. mult si chiar, lucru pe care il face f. rar, l-a certat pa asta. Sarrazin asta da f. tare in musulmani, vine si cu multe cifre, de ex. 30% dintre copii proveniti din familii musulmane nu au nici o scoala terminata, si numai 14% bacalaureat. Spre comparatie copiii vietnamezilor, veniti pa vremuri in DDR, au in proportie de 80% bacalaureat, mult, chiar peste media nemtiilor get beget.
Din fericire nu prea vorbeste despre romani, desi cred ca ar avea numai vorbe bune.

Prin urmare imi permit sa fac citeva recomandari pt. cei care vor sa emigreze sau sunt proaspat emigranti.
1. Cind plecati din Ro vindeti, dati foc la tot, taiati podurile, otraviti fintinile, nu exista drum de intoarcere, injurati soacrele.
2. Evident ca un loc de munca, indiferent cit de bun sau rau, e prioritatea principala. Veti arata ca vreti si puteti. Recunosc ca-i al dracu de nasol sa muncesti, mai ales ca de regula e pe bani f. putini.
3. Putinii bani cistigati trebuie reinvestiti, cea mai buna investitie nu e o masina sucara, nu e niste pantofiori si nici un sejur in Maldive, ci, cum zicea Lenin, invatati, invatati, invatati. In fiecare localitate care se respecta, prin vest, sunt universitati populare, scoli serale sau la fara frecventa. Orice, absolut orice curs va duce mai departe, pe de o parte luati pulsu societatii in care va aflati si pe de o parte va cresc sansele la un loc de munca mai bun. In cazu in care meseria voastra nu prea e ceruta incercati sa va recalificati.
4. Nu va laudati ce mari savanti ati fost voi prin Ro, nu va crede nimeni.
5. Nu birfiti si nu vorbiti de rau Romania, veti lasa o impresie proasta.
6. Nu faceti declaratii de dragoste noii "patrii", suna fals.
7. Tineti legatura cu comunitatea romaneasca, da evitai ghetoizarea.
8. Cautati contacte cu bastinasii, fara aroganta da si fara umilinta.
9. Invatati cit se poate de bine limba bastinasilor.

Va urez la toti mult succes, din pacate romanii au pe undeva soarta evreilor, vor vagabonda prin lume da cindva, poate.. viata e mult pre scurta, bucurati-va de ea.

16 comentarii:

  1. uite ceva de bun simt, echilibrat si la obiect. nu ma gandesc sa o tai (inca), dar ma pot vedea in situatiile respective.

    RăspundețiȘtergere
  2. Zinooo, cind am venit in Ge am muncit fizic. Nefind obisnuit si neavind o constitutie fizica prea robusta eram epuizat. Da totusi, in fiecare seara mergeam la cursuri, de germana la o biserica, de computere, CAD, Pascal, Fortran, chestii pe care le stiam oarecum da m-am familiarizat cu sistemu german. Cind am fost la interviu, dupa un an, la un patron pt. un post de desenator tehnic, i-au iesit ochii ca la melc cind a vazut cite diplome GERMANE am adunat intr-un an.

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnule Neamtu Tiganu!
    Sunt de multa vreme cu ochii pe dvs. Si nu numai pe acest blog (interesant, serios si haios cit cuprinde, de altfel). Cum as putea intra in legatura cu dvs., altfel decit pe calea blogului? N-am nimic a va cere, doar asa, sa stam la un pahar... de vorba, cu vinul e mai greu... Sunteti prin putinii bolgari romano-strainezi, trei in total, or fi mai multi, dar nu-i stiu pe toti, care ma intereseaza in cel mai inalt grad!
    S-auzim numai de bine!
    Al dvs.
    ncm

    RăspundețiȘtergere
  4. m-am gandit deseori de ce nu am ramas in Germania, in vreuna dintre excursiile dinainte de '89. mai ales in cea din '83, cand eram deja studenta. cred ca ma omora gandul la linistea aia mormantala, care se asterne peste orasul/cartierul nemtesc dupa ora 19:00. plus limba, cu care m-am luptat timp de 3 ani de lectii particulare (si m-am ales doar cu tigarile fumate pe sest cu profesoara). acu', sub asaltul flexului si latraturilor de caine, regret si linistea si prostia tineretii :)

    RăspundețiȘtergere
  5. cred ca nu tzi-am mai zis de mult ailaviu!;)
    deci : ailaviu!
    :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @nea, adresa E-mail Kalulschon@aol.com

    @Zino, nu trebe sa te uiti inapoi, ce a fost a fost, e adevarat germana e extrem de grea, totusi cind reusesti cit de cit s-o bunghesti, e chiar frumoasa. Cind a venti cumnata-miu pa la mine si ne plimbam pe strazi sa-i arat cartieru zice "Ba, nu-mi place la tine, iti vine sa vorbesti in soapta pe strada".
    Da sunt si zone extrem de vii, aseara am fost in Alt Stadt, in Düsseldorf, pe la miezu noptii nu puteai sa mergi de pizderie de lume.

    @Karma, da, Berlinu are si el zone deosebit de colorate.

    @Cruela, unde nu-i dragoste nimic nu e!

    RăspundețiȘtergere
  7. Brava Neamţule! Foarte bine ai punctat.
    Te pupăcesc dulce!

    RăspundețiȘtergere
  8. Adevar graiesti Her Zigeunerdeutsch, ti-am urmat sfaturile inainte ca dumneata sa le fi scris si eu sa le fi citit si n-a fost rau

    RăspundețiȘtergere
  9. Grüß Gott !
    Foarte de bun-simt sfaturile, mai ales cele de la pct.4-8. Cand am ajuns aici, de la primii romani cu care am luat contact am aflat de unde iti poti lua abonamente de U-Bahn contrafacute, cum sa faci sa nu platesti comisionul la agentia imobiliara si alte asemenea. Nu sunt toti asa, evident, dar ca peste tot trebuie sa iti alegi cu grija noii prieteni. De la alti romani, de ex., am aflat de un grup international de expati in care ne-am integrat rapid.

    RăspundețiȘtergere
  10. apropo de punctul 7. romanii sunt practicanti inraiti ai ghetoizarii si de aia ajung de multe ori sa se integreze foarte greu. am descoperit insa ca si polonezii sunt la fel, poate mai rau. in londra si-au creat o intreaga "infrastructura" (mici afaceri, magazine, amaneturi), refuza sa invete limba, e o mica polonie infiltrata in oras.

    RăspundețiȘtergere
  11. Salut tizule :)

    Nu inteleg punctul 1. De ce ar fi trebuit sa dau foc la tot in urma mea? Daca te referi sa rup legaturile care m-ar tine in loc in calea integrarii in noua locatie, sunt de acord, altfel nu inteleg de ce atat de drastic.

    As mai adauga un punct (macar sa fie decalogul emigrantului):

    10. Invata obiceiurile bastinasilor si regulile dupa care se ghideaza si in viata privata, dar si in munca. E important ca, in caz ca doresti sa te integrezi, sa nu iesi in evidenta ca "tipu' ciudat"

    Parerea mea.

    PS: de azi iti voi urmari mai atent blogul

    RăspundețiȘtergere
  12. @neamtu,
    ai inteles exact, cei care cred ca vor cistiga un banut si se vor intoarce in Ro sa-si faca o casuta nu prea au sanse sa reuseasca.
    Privind pct 10, in principiu sunt de acord, da l-as nuanta, din propria experienta atita timp cit am incercat sa fiu "neamt" adica sa-i imit, nu mi-a iesit nimic, de abia atunci cind am fost io a inceput sa se miste cite ceva. Evident ca regulile de baza trebuie respectate.

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu era vorba sa te transformi in neamt. Pana la urma venim de unde venim, avem un bagaj de experiente cu care ne prezentam in fata lor, si care nu trebuie uitate sau aruncate cu prima ocazie.

    Am sa iti dau doar un mic exemplu la ce ma refer: Daca maine Herr Hans face petrecere si invita la ora 5 jumate nemti, jumate romani, se va intampla ca jumatea nemteasca + un procent din romani sa astepte macar jumate de ora pe cei care vor intarzia voit (Nu cumva sa ajunga primii). Pana la urma ma refer la faptul ca asa cum tu in casa ta ai niste reguli pe care oaspetii trebuie sa le respecte, asa si tu in casa lor trebuie sa respecti setul lor de principii. Dar asta nu inseamna sa ne transformam, ci sa convietuim.

    Multa bafta!

    PS: acum ca mi-ai clarificat punctul 1, sunt intru totul de acord.

    RăspundețiȘtergere
  14. Neamtule, bune sfaturi! io intai m-am apucat si am bagat bani in cursurile de limba bastinasilor, dupa care m-am apucat de doctorat (haha, ca tot scriai p-aci de doctorate) si merg la toate cursurile la care pot merge, si-am inceput sa si muncesc pe ici pe colo, pe bani putini rau, da' e un prim pas, mai ales ca e in meseria mea si se cere. important e sa incep de undeva, ca am plecat de la zmeiala din Romania, da's inca tanara, pot inca sa o iau de la zero. da' sper sa nu stau la zero prea mult :))

    RăspundețiȘtergere
  15. daca mi-e persmis, vad ca oameni cu de toate alea inca mai vor sa plece din Romania. Ce nu stiu eu este de cu nu vor sa faca in Romania macar o fractiune din ceea ce vor trebui sa faca oriunde in vest pentru a scapa de 'saracie'...

    Si uite asa s-a facut vestul mare si tare sau drama universala a baiatului de pravalie.

    RăspundețiȘtergere

comentati