vineri, 18 iunie 2010

IQ


Motto “Cind vorbesti cu tine ar fi bine sa ai un partener intelligent”.

De mic copil am fost considerat f. inteligent. Nu stiu in ce masura aceasta impresie nu a fost cumva formata prin faptu ca m-am nascut la 1,8 kg si aveam un cap extrem de mare. Blestemu de a fi considerat intelligent m-a urmarit toata viata. In scoala mi se spunea “brinza buna in burduf de ciine”, de multe ori am auzit “nu ma asteptam la tine, un baiat asa de intelligent, sa faci asa prostii”, nefasta spune “unde-i multa inteligenta e si multa prostie”. Incet, incet m-am obisnuit sa-mi port crucea de baiat inteligent si dastapt.
Se spune ca un om inteligent are dubii, deci ma-ntreb oare sunt inteligent? Am argumente f. puternice impotriva ipotezei ca as fi inteligent. De ex., daca sunt atit de inteligent de ce nu am devenit multimilionar? Nu ca as fi sarac, da nici bogat nu sunt. De ce nu am luat nici un premiu Nobel sau Pulitzer? Pt. a clarifica problema m-am gindit sa fac teste de inteligenta. Se zice ca Einstein ar fi avut un IQ de 160!?

Am cercetat in literatura si nu am gasit care au fost testele prin care s-a determinat cu asa precizie IQu lu Einstein! De altfel am o experienta proasta cu teste. Pa vremuri se dadeau niste teste la inscrierea la scoala de soferi. Am avut mari probleme, o psiholoaga cae mi-a verificat testu a zis ca as avea mania vitezei si ca ar fi bine daca as renunta la dorinta de a avea carnet de sofer. Am mai dat un test in Ro, pe vremuri, cind am vrut sa schimb locu de munca. L-am picat cu brio desi psiholoaga era o fata tare frumusica.
Am cumparat o carte cu teste IQ. Am fost deprimat, la primele teste am avut un IQ sub 50. Alta zi am avut un IQ mult peste Einstein. Se pare ca inteligenta mea e oscilanta, o zi asa alalta invers.
Iata un test IQ:
Mama e cu 21 de ani mai batrina decit copilu. In 6 ani copilu va fi de 5 ori mai tinar decit mama. Intrebarea e, unde este tatal?
Atentie nu e poanta, se poate rezolva mathematic.

13 comentarii:

  1. IQ meu la ora asta e zero. Ar trebui sa-mi intreb nepotica, ea le are cu matematica.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca am calculat eu bine copilul asta nu s-a nascut inca.

    RăspundețiȘtergere
  3. Superrrr tareeeee!! :) Tata se afla strans legat de mama, concepand copilu! :) Cel putin dupa calculelele mele :D. Asa-i au ba? :P

    RăspundețiȘtergere
  4. Superrrr tareeeee!! :) Tata se afla strans legat de mama, concepand copilu! :) Cel putin dupa calculelele mele

    RăspundețiȘtergere
  5. Viorico, e nasol cind iti da cu virgula!
    Blondo, cred ca esti oxigenata!
    Ano, ??

    P.S Sunt tare suparat, nemtii mei au pierdut la sirbi.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cre ca! :P

    Lasa neamtule ca-si revin ei... cred... sper...

    RăspundețiȘtergere
  7. Doamna blonda de la marketing STIE !

    RăspundețiȘtergere
  8. Eh, la angajare testul IQ cica a dat 127 :) la prima strigare. Cica nu m-am multumit si am trecut inca o data sa-l rezolv. Si iesi 130... Nu stiu cat inseamna inteligenta multi au spus ca e peste medie. Am cautat de curiozitate si 75 este la cretini :). Deci stau bine :)

    Hai Romania ? :)

    O zi placuta.

    RăspundețiȘtergere
  9. Mihai, parerea mea e ca nu exista nici o metoda, ma rog, test, de masurare a inteligentei si asta indiferent daca eu obtin 160 sau 60. Evident pt. anumite meserii se pot testa niste aptitudinii, da astea nu au legatura cu inteligenta. Mergind si mai departe nici macar inteligenta cea maisclipitoare nu ajuta pt. a avea succes sau a fi fericit, asa ca fericiti cei saraci cu duhu.

    RăspundețiȘtergere
  10. Inteligenta? E aptitudinea de a rezolva probleme, fel de fel, de la cum sa bati un cui fara sa-ti dai peste deste, pana la cum sa-ti minti iubita ca i-ai fost fidel si ea sa se faca ca te crede, ne-avandu-ti a-ti reprosa aproape nimic despre cat de mincinos, -totusi, credibil si finut-, poti fi uneori. Binenteles, trecand in revista si rezolvarea de probleme ce presupun gandire logica sau capacitatea de intelegere semantica a unui text - asta presupunanad stapanirea unui limbaj cat mai bogat si mai coerent.
    Cand eram copil jucandu-ma cu alti copii, observaseram noi intre noi, ca unii aveam capul mai tare-n interior, altii- mai tare-n exterior - astia erau aia care se aruncau in cap din copac, numai asa, sa faca ca-n fimele alea cu cascadori pe care le mai vedeam la cinema sau tv. De fapt, sa nu mint, pana la o anumita limita faceam cascadorii toti, fara exceptie, dar unii pareau sa n-aiba alta limita decat atunci cand isi rupeau o mana sau, si mai rau, cand isi rupeau de tot gatul, cum am avut unul care a cazut de la etajul 5 de pe balustrada balconului pe care incerca sa danseze. Nu ne gratulam aproape niciodata cu apelativul de destept, dar cine acumula cele mai multe apelative de prost, ala sigur se dovedea in majoritatea covarsitoare a situatiilor ca-si merita soarta. Ca jucam septic, macao sau pacalici, ca mergeam la furat mere si trebuia sa stii cum sa tii la distanta cainele fara sa fii muscat, lucrurile pareau destul de clare, diferentierea destul de evidenta.
    Apoi, pe masura ce inaintam in scoala, deloc surprinzator, aia mai cascadori aveau note mici, scoala nu le placea, asa ca o terminau repede, dupa care se angajau, se insurau, si gata cu cascadoriile, numai bauturile spirtoase mai ramanea sa le dea senzatii tari, si nevasta acasa cand ajungeau morti de beti.
    Cu cei destepti lucrurile-s mai complicate, caci, sunt de acord, inteligenta nu-i suficienta nici pt a avea succes social, nici financiar, nici profesional, mai ales intr-o tara in care meritocratia e ultima forma de ierarhizare pe care si-ar dori-o romanul, ca-i Dorel - cel cu spirtoasele, ca-i politicianul X - cel ajuns la putere prostindu-l pe Dorel. In consecinta, nici fericirea n-are in clin si nici in maneca cu inteligenta, pe aici.
    Insa, in USA, citeam pe undeva, cel mai bun predictor al sucesului scolar in universitatile americane, si al succesului financiar masurat la 20 ani parca dupa masurarea ei cu instrumente profesionale, ramane tot inteligenta, c-un indice de corelatie de 0.7, daca-mi amintesc bine. E mult, e putin? E destul de mult, si-ar fi, acest indice, de luat in considerare ca cel mai bun marcator al meritocratiei de care vorbeam. N-ar fi rau ca fiecare tara sa-si faca studiile de rigoare si sa-si publice acest indicator, sa stim si noi ce tara sa ne alegem cand ne cautam fericirea.

    RăspundețiȘtergere
  11. NEAMYULEEEE!
    esti IMBECIL?
    SAU TE FACI?

    http://viorelpadina.wordpress.com/2010/06/27/vuvuzeala-versus-tromboneala/

    +


    http://www.dorintudoran.com/2010/06/27/centaurul-%c8%99i-interesul-telena%c8%9bional/


    .....................................
    EU SUNT CONVINS CA NUMAI TE FACI!
    MON Q!
    ...............................
    petitPARIS

    RăspundețiȘtergere
  12. Presupun ca la puscarie... ca mama e minora, nu? :))

    RăspundețiȘtergere

comentati