miercuri, 12 mai 2010

Recunostinta vesnica domn profesor,

Academicianul Radu Voinea a decedat la varsta de 87 de ani, a anuntat, marti, Biroul de presa al Academiei Romane.

Frumuseta adevarului stiintific

Lucian Blaga - Daţi-mi Un Trup, Voi Munţilor

Numai pe tine te am, trecatorul meu trup,
si totusi
flori albe si rosii eu nu-ti pun pe frunte si-n plete,
caci lutul tau slab
mi-e prea strâmt pentru strasnicul suflet
ce-l port.

Dati-mi un trup,
voi muntilor,
marilor,
dati-mi alt trup sa-mi descarc nebunia
în plin!
Pamântule larg, fii trunchiul meu,
fii pieptul acestei naprasnice inimi,
prefa-te-n lacasul furtunilor cari ma strivesc,
fii amfora eului meu îndaratnic!
Prin cosmos
auzi-s-ar atuncea maretii mei pasi
si-as apare navalnic si liber
cum sunt,
pamântule sfânt.

Când as iubi,
mi-as întinde spre cer toate marile
ca niste vânjoase, salbatice brate fierbinti,
spre cer,
sa-l cuprind,
mijlocul sa-i frâng,
sa-i sarut sclipitoarele stele.

Când as urî,
as zdrobi sub picioarele mele de stânca
bieti sori
calatori
si poate-as zâmbi.

Dar numai pe tine te am, trecatorul meu trup.

28 de comentarii:

  1. radu voinea asta al tau a fost intre 1967-1974 secretar general al academiei romane, iar intre 1984-1990 presedintele academiei romane.
    cum se ajungea in asemenea functii in perioadele cele mai ciudate ale comunismului ceausist? mai are rost sa spun?
    omu tau caruia ii ridici osanale a fost in cele mai inalte functii din academia romana in perioada cea mai rusinoasa, aia in care academiciana de renume mondial elena ceausescu se fandosea cel mai tare cu calitatea ei de cacademiciana.
    ce calitate morala poate avea un om care ca secretar general al academiei romane si mai tirziu ca presedinte al academiei romane a girat-o personal cu numele lui pe elena ceausescu?

    otto

    RăspundețiȘtergere
  2. @ otto
    1.As numi asta supravietuire. Sa nu uitam ce putea sa se intample daca nu urma "indicatiile pretioase".
    2. Din ce am citit prin blog-ul acesta Dl Neamtu este un om pe cinste. Bunul simt imi spune ca ai aruncat cu noroi fara sa sti ce a facut acel profesor pentru Dl Neamtu.

    In fine,
    Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul.
    O zi placuta,

    RăspundețiȘtergere
  3. @mihai
    daca nu urma "indicatiile pretioase" atunci nu ajungea in anumite functii si atit. cu asta nu se termina lumea, iar voinea asta isi pastra obrazu si calitatea morala.
    ca neamtu tiganu e om pe cinste nu contest, nu-l cunosc personal, am vazut numai ca-i place sa le umfle si sa le infloreasca bine de tot.
    oricum nu despre neamtu tiganu e vorba aici ci d eunu voinea care a fost lingaul cuplului ceausescu si inca in mod asiduu si a girat cu numele sau cariera de cacademiciana a elenei ceausescu.
    otto

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai Otto, mai baiatule, Eu l-am avut pe Radu Voinea profesor, nu l-am auzit NICIODATA sa faca nici cea mai mica aluzie comunista. E posibil ca Radu Voinea sa-si fi inselat nefasta sau sa-si fi batut copii, nu stiu.

    Ce stiu insa, absolut sigur, e ca de la el am invatat meserie, meserie care mi-a oferit o viata profesionala plina de satisfactii si destul de imbelsugata. Si nu vorbesc numai in numele meu, vorbesc in numele generatiilor de ingineri care au fost formati de el. Pt. asta ii multumesc din suflet.

    As putea sa-ti vorbesc de profii univ nemti, nu n-o s-o iau de la 48, nu voi spune nimic de nazism, voi spune doar ceva de astia actuali, nu putini dintre ei neglijeaza studentii pt. firme particulare, contracte cu industria si, si.. Ca ma crezi sau ca nu ma crezi e problema ta, da stiu extrem de bine cum se misca treaba in cercurile univ. germane. Nu putini stundeti vin la noi in firma la practica sau Diplomarbeit si daca le dai sa faca un calcul sau o distributie de forte incep sa transpire, intreaba numa pe ce tasta trebe sa apese!?

    RăspundețiȘtergere
  5. @ otto
    Nu stiu ce cauti pe blogul asta!Du-te frate si varsa-ti ineptiile pe la cei care te suporta!!Si noi l-am avut profesor pe Radu Voinea si bine ne-a prins ca viitori ingineri!E adevarat ca ai aruncat cu noroi intr-un profesor f apreciat si dealtfel cred ca e sportul tau favorit de a arunca cu gunoi in oameni pe care nici nu ii cunosti!!Incearca sa ocolesti blogul asta pe viitor ca nu ne inveti nimic si nici nu esti interesant cu ceea ce spui!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Otto, vad ca mi-am gasit beleaua cu tine.
    Blogu asta e citit de multi colegi de ai mei, f. multi au protestat prin E-mail vis-a vis de atitudinea ta cu Radu Voinea. Doar atit, apreciez dorinta ta de curatenie absoluta, insa si frumoasa si laptoasa si devreme acasa e f. greu. Sper ca tu ai avut norocu sa gasesti asa o muiere.

    Observ ca vrei neaparat sa ma dai in git. Uite E-mailu meu kalulschon@aol.com.

    Presupu ca esti familiarizat cu sistemu german, o spun pt. ceilalti:
    1. Universitatile germane au legaturi f. strinse cu industria. Firmele mari au contracte de colaborare cu acestea, multi stundenti fac practica si-si fac lucrarile de diploma in firme. De altfel multe lucruri pe care le povestesc au ca scop prezentarea sistemului german in ind., invatamint, pensii, impozit.
    2. Nu-mi cistig piinea ca "Vertreter", nu vind aspiratoare.
    3. In cadru acestei colaborari specialistii firmelor fac prezentari, comunicari stiintifice si numestele cum vrei tu, daca nu-ti place termenu de "Cursuri", e dreptu tau sa alegi altu. Atentie, nu am pretins ca as fi prof univ.
    4. La multe Tagungen tinerea unui Vortrag se plateste, e adevarat, nu la toate, de ex. la Aachen nu as fi fost platit, ca exista o colaborare deja, in schimb la Schkopau sau la Landshut am primit bani.
    5. Pe linga comunicarile stiintifice externe exista si o Academy interna, la care diferiti experti in diferite domenii scolarizeaza alti colegi, e o chestie reciproca. Acestea nu se publica pe Internet.

    Bag seama ca ai inceput sa dai indarat, pin-acum pretindeai ca nu am vazut universitati decit p-afara, acum ai intors-o si pretinzi ca vind sapun si lame de ras Gilette la studenti.

    Astept cu nerabdare E-mailu tau cu dezvaluirile respective. Vad ca deja stii o groaza despre mine, ai cautat cumva si inventiile pe numele meu? Stii unde sa cauti?

    M-as bucura sa aflu despre tine ca esti un mare savant, chiar mai mare decit mine, ceea ce e pe undeva imposibil, (atentie , glumesc, trebe sa-ti spun, stiu ca n-ai simtu umorului) ti-as face reclama asa cum am facut deunazi inventatorilor romani care au cistigat premiu la Siemens. Daca nu esti savant, nu-i bai, da asta nu-nseamna sa te superi pe viata!

    RăspundețiȘtergere
  7. Completare; pretenu nostru Otto zice "departamentul de vinzari al firmei tale te trimite la simpozioane sa prezinti un produs sau altul, prezentare pe care o faci in 25 de minute care iti sint alocate si ca tu in calitatea de om de la vinzari care face reclama la un produs (chestie de o banalitate extrema"

    Raspuns: produsele de care ma ocup eu nu sunt niciodata cumparate de particulari, pt. simplu fapt ca sunt extrem de mari si de scumpe, cu atit amai putin de studenti, deci e absurd sa spui ca ne facem reclama pt. vinzari. Totusi firmele ne trimit sa facem comunicari stiintifice pe de o parte pt. a stimula cercetarea in directia nevoilor noastre, pt. a cauta/gasi colaborari atit cu univ cit si cu firme mici si nu in ultimu rind pt. a recruta personal. Mai exista cazu in care am avut contracte de cercetare finantate de EU sau BMBF si e obligatoriu sa se prezinte rezultatele. Uite un ex. cauta pe Joe Carruthers si dai si de mine.

    P.S In definitv nu vad de ce ar fi rusinos sa fac parte din departamentu de vinzari!!??

    RăspundețiȘtergere
  8. @neamtu
    dom'le nu e rusinos sa lucrezi pentru departamentul de vinzari, de ce ar fi? singura problema ar fi ca ti-ai facut un obicei din a denatura lucrurile, a le prezenta mult altfel decit sint mizind adesea pe faptul ca cei care te citesc nu au intr-adevar cunostinta de lumea in care traiesti.
    cum sta treaba in invatamintul superior german stiu foarte bine, nu numai ca l-am facut integral aici dar mai si lucrez in el. si in el si in cel olandez si in cel francez.
    departamentul de vinzari acolo unde lucrezi tu bineinteles ca nu vinde produse particularilor dar tot vinzari sint.
    hai sa dau un exemplu sa inteleaga si ceilalti. daca in studentie venea unu de la departamentul de vinzari sa ne prezinte un computer silicon graphics care costa juma de milion de euro (ma rog, marci al vremea aia) bineinteles ca nu vroia sa ni-l vinda noua ca particulari ci vroia sa luam cunostinta de compueru ala, eventual sa lucram cu el, sa fim incintati de el ca mai apoi acolo unde om merge sa lucram sa optam pentru varianta sa convingem angajatorul pentru o achizitie de felu asta. asta nu inseamna ca cel care venea de la firma aia, direct la noi, sau la un simpozion sau al o asazisa debatere pe tema stintifica a carei tema incorpora prezentarea produsului sau, ne tinea un curs. era un om care era dupa ce invata sa ne prezinte un produs sau o tehnologie venea sa-si faca reclama in interesul firmei lui, atit si nimic mai mult.
    eu nu am scris asta pentru tine ci pentru cei care nu inteleg.
    daca faci reclama la un produs care lipeste sinele sau ceva de sine nu inseaman ca ai vazut o universitate pe dinauntru, ai vazut-o pe dinauntru daca ai urmat cursurile uneia sau eventual lucrezi in ea. daca ai fi vazut una pe dinauntru in sensul in care tocmai ti l-am explicat ti-ar fi fost cunoscuta si expresia, asta fiind o expresie frecvent folosita de cei "care au vazut una pe dinauntru" :-)
    in ce-l priveste pe voinea asta al tau, imi pare rau dar tu l-ai expus public ca pe un model, iar cum asta e un blog in care imi permiti comentariile (esti liber sa n-o faci daca nu-ti convine) eu vin si comentez ca omu este extrem d edeparte de a fi un model din punctul meu de vedere. mai mult chiar, comparatia ta cu profesorii universiatri germani care au avut vederi sau chiar actiuni naziste acum 65-70 de ani este binevenita. seful academiei romane din perioada ceausescu mi se pare perfect comparabil cu un asemenea profesor nazist. mai e nevoie sa detaliez?
    calitatile profesionale ale acestui voinea nu le pot aprecia specializarea mea fiind o cu totul alta. despre calitatea lui ca om public intr-o functie pe care a ocupat-o si si-a dorit-o neaparat insa pot sa ma pronunt.
    clar iti scriu un mail. ce vroiam eu eu e sa te trag de mineca nu sa te expun public. asta a fost numai un drept al replica sa zic asa...
    otto

    RăspundețiȘtergere
  9. daca invatamintul universitar roman este bun iar cel german este unul rau (e afirmatia ta), sau mai explicit daca profii univ. romani sint buni iar cei germani rai, atunci urmeaza urmatoarele intrebari:
    - cum se face ca germania produce unele din cele mai sofisticate si inalte tehnologii de pe planeta, iar romania, ma rog, unele din cele mai hazlii?
    - de ce o diploma universitara germana e recunoscuta oriunde pe terra iar cea romaneasca niciunde in nici o alta tara decit romania?
    - de ce germania e numarul doi mondial la export de inalta tehnologie iar romania pe undeva pe ultimele locuri din lume?
    - de ce made in germany se vinde ca pita calda pe intreg mapamondul iar made in romania e ceva mai degraba de rusine?
    - de ce ar fi fost pentru tine o falosenie sa fi izbutit sa ti cursuri la o universitate germana?
    - daca romanii au asa elite exceptionale de ce traiesc asa de rau, iar nemtii daca au elite universitare asa rele de ce traiesc asa de zdrobitor de bine prin comparatie?
    - de ce de cite ori prinzi un rumin care e un pestisor mic ca se da balena pe uscat si il aduci la dimensiunile normale incepe sa vorbeasca despre nazismul de acum 65-70 de ani?

    RăspundețiȘtergere
  10. Pe scurt:
    1. Mie mi s-a recunoscut diploma IMEDIAT ca dipl. ing. Colegiilor mei din USA li s-a recunoscut ca Bachelor.
    2. Superioritatea sistemului german de invatamint e organizarea, nu in ultimu rind legatura strinsa cu ind. Calitatea profilor NU e intotdeauna cea mai buna. N-am timp acum sa detaliez. Poate ca ai observat ca sunt si tata, tatal unui dr. ing. cu studiile si doctoratu facute in Ge si USA.
    3. Nu ar fi o falosenie ca as tine cursuri la fac. Asta ai inteles tu.

    Repet, una din intentiile blogului meu e sa arat tuturor ca daca vrei sa faci ceva si ai si un dram de noroc, reusesti, chiar daca pornesti cu handicapu ca te-ai nascut si ai fost educat in Romania. Eu, spre deosebire de tine, venind aici ca ROMAN am fost nevoit sa-mi finantez absolut singur studiile complementare, muncind in acalasi timp ca timplar si intretinind o familie. Sunt multumit cu ce am realizat, chiar daca am fost bolnav cind eram mic. E dreptu tau sa consideri ca sunt un pirlit laudaros.

    Treaba cu vinzarile e plictisitoare!

    RăspundețiȘtergere
  11. Acum vad ca lucrezi in invatamintu superior. De regula plata e mult mai proasta decit la multinationale. Mie imi plac banii, tie nu?

    RăspundețiȘtergere
  12. Otto, sa stii ca romanii sunt cam circotasi, unu sau altu ar putea crede ca esti un mincinos ca ai lucra in inv. sup. ar zice ca de fapt speli WCuri. Ar fi bine sa dai niste linkuri cu lucrarile tale ca sa avem si noi cu cine sa ne mindrim!

    RăspundețiȘtergere
  13. Am frunzarit pe lumea 0 si 1 in cautarea Radu Voinea.
    Si am gasit:
    - http://www.agir.ro/univers-ingineresc/academicianul_radu_voinea_la_80_ani_197.html
    - http://ro.wikipedia.org/wiki/Radu_Voinea
    - http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-7262339-murit-academicianul-radu-voinea.htm
    - http://www.acad.ro/com2008/pag_com08_0206.htm

    Citind ce tot scriu "aberantii" aia pe acolo, observ un "patern" clar. Omul ala trebuie sa fi fost un mare criminal :). Corectati-ma dar eu vad un om pentru care faptele lui vorbesc in locul lui. Si nu un criminal nazist, pupincurist..etc.

    Si daca ne tot plangem de cum se vinde ceva. Probabil economia capitalista iti este straina in conceptie. Este logic si economic corect ca acel curs sa aiba si o fateta financiara, PR. Dar asta nu schimba cu nimic valoarea lui.

    O zi placuta,

    RăspundețiȘtergere
  14. @neamtu
    cum singura mea calitate pare a fi organizarea am s aincerc sa-ti raspund organizat pe subiectele pe care le-ai deschis :-)
    1. felicitari sincere baiatului tau. din punctul meu de vedere inseamna ceva ce a realizat el, imi pare rau ca nu si din al tau, avind in vedere ca invatamintul superior german e asa rau in optica ta.
    2. din punctul meu de vedere comparatia dintre sitemul de invatamint superior german si cel romanesc e foarte simpla. cum am mai spus o data pe blogul lu tache cind apreciezi ceva tragi linia, vezi rezultatul si pui nota.
    absolventii invatamintului superior german au creat o tara ca germania care e in elita mondiala in mai toate punctele de vedere.
    absolventii invatamintului superior romanesc in schimb au creat o tara ca romania care seamana din mai toate punctele de vedere cu un bantustan african.
    restul sint perceptiile tale subiective si povesti de adormit copii. tragem linia, vedem rezultatul, punem nota...:-)))
    continui...
    otto

    RăspundețiȘtergere
  15. 3. cind am citit cit ti-a fost de greu la inceput, cum ai lucrat tu ca timplar si toate astea a trebuit sa-mi sterg o lacrima in coltzul ochilor :-)))
    dragul meu, eu am emigrat singur, fara parinti si am emigrat intr-o parte a germaniei unde nu aveam nici rude.
    si eu a trebuit sa ma descurc singur pe intrega perioada a studiului. e adevarat ca am avut baffög, dar asta nu-mi ajungea nici macar pentru trei carti de specialitate pe luna. asa ca am facut ca toti colegii mei, ca toti studentii din heidelberg, am muncit. am avut zeci de munci pe perioade mai lungi sau mai scurte, am lucrat noaptea in brutarie, am slefuit implantate dentare, am fost ghid de seara impopotzanat in costum de epoca cu halebarda intr-o mina si felinaru in cealalta, am sortat gunoi pe banda (pe banda curge gunoiul si tu sortezi metalele din el), am descarcat trenuri de marfa in garile de triaj si vapoare pe rin, am plimbat pudelii doamnelor si am fost ajutor de instalator de urgenta (adica ala care ajuta la desfundarea closeturilor noaptea si la weekend), am incarcat si descarcat in depozite engros, am vindut bere la standuri la diverse festuri, am fost lacatus, dar si ajutor de bibliotecar, ba chiar si fochist, holoangar la bagaje in gara si jongleur cu bilele.
    in heidelberg in chelnerie nu prind decit pitzipoancele si homosexualii. cum din pacate nu eram nici una nici alta am muncit si eu ce s-a ivit man.
    asta e man, imi trebuiau si mie bani de mincare, de haine, de alcool, de iarba ocazional (vai ce urit), de turism, de materiale de invatzat, de transport.
    si ati ceva man? toti colegii mei, toti studentii din heidelberg practicau asemenea munci. asa ca eu nici nu cunosc in germania decit oameni care ocazional intr-o anumita perioada din viata lor au facut munci de felu asta.
    asa ca sa ma ierti daca nu am impresionez prea tare ca ai lucrat o perioada ca timplar sau orice altceva.
    acuma macar tie ti-a folosit, ca eu dupa cum bine spui tot la spalat wc-uri am ajuns.
    continua...
    otto

    RăspundețiȘtergere
  16. 4. afirmatia ca la multinationale se cistiga mai bine decit in invatamintul superior provine din faptul ca habar n-ai despre ce vorbesti.
    ia hai sa incerc sa contribui dupa umilele mele puteri la completarea culturii tale generale :-)))
    salariul de profesura dupa vechile "c"-uri sau dupa noile "W"-uri sint doar o mica parte din venitul real al unui profesor.
    venitul real al unui profesor are cam trei componente mari:
    a) completarile la salariu prin mijloace legale pe care nu le detaliez (cursuri de perfectionare, apw-uri, conferentieri, beratunguri si foarte foarte multe altele, lista e lunga) fac ca salariul oficial lunar al unui profesor sa fie o suma din cinci cifre din care prima cifra nu e 1 decit la cel mai tantalai.
    b) asa numitul drittmittel (o sa-ti explice fiul tau ce e aia) care e o suma la unii profesori formata din sapte cifre, suma care e si nu e a profesorului, adica ea ramine in interiorul universitatii dar singurul care dispune dupa bunul plac de ea e profesorul posesor al acelui drittmittel, adesea oricit de absurde sint cheltuielile pe care le face din acel cont.
    c) toti profesorii au firme private prin care desfasoara proiectele cu industria (cele din care isi formeaza drittmittelul sint doar mizilicul de la ele), grosul proiectelor cu industria trecind de fapt prin acele firme private absolut legale si nu prin universitati.
    unii profesori reusesc sa-si asigure in felul asta un venit anual suplimentar la unii reprezentind o suma cu sapte cifre, la altii ce-i drept mai putin.

    colac peste pupaza, chiar si un profesor la filozofie oricit de incredibil ti s-ar parea tie e posibil sa cistige mai mult decit managerii tai de la s_____s. acuma mai depinde si de priceperea fiecaruia...:-)))
    acuma eu ti-am spus astea ca sa sti si tu atunci treci la prezentarile de produs sau tehnologii pe linga unu din asta, sau cind te tragi voios in chip dupa cu unu din asta sa sti si tu mai exact linga cine ai stat :-)))

    acuam e laudabil ca tie iti plac banii, din cite am constat si profilor le plac...:-)))

    descrierea de mai sus am facut-o strict din motivele descrise mai sus si nu are nici o legatura cu persoana mea asupra careia am convenit amindoi de comun acord ca spala wc-uri.
    continua...
    otto

    RăspundețiȘtergere
  17. 5. "romanii sunt cam circotasi, unu sau altu ar putea crede ca esti un mincinos ca ai lucra in inv. sup. ar zice ca de fapt speli WCuri. Ar fi bine sa dai niste linkuri cu lucrarile tale ca sa avem si noi cu cine sa ne mindrim!"

    dragul meu, nu stiu cine sinteti "voi" si nu sint deloc interesat sa se mindreasca cineva cu mine in vreun fel.
    eventuala mea pozitie de spalator de wc-uri anonim in spatiul virtual romanesc nu ma deranjeaza absolut deloc.

    6) "una din intentiile blogului meu e sa arat tuturor ca daca vrei sa faci ceva si ai si un dram de noroc, reusesti, chiar daca pornesti cu handicapu ca te-ai nascut si ai fost educat in Romania"

    eu cred ca poti sa-ti servesti mult mai bine cauza daca ai scrie 100% adevaruri si nu ai mai adopta tactica de a se lasa sa se inteleaga ce nu e.
    intentia ta e laudabila, din pacate insa multe din mijloacele cu care vrei sa-ti atingi scopul onorabil de altfel sint de multe ori, cum sa zic, mai romanesti...:-)))

    7. habar n-am cum esti ca om, poate ca esti foarte fain, dar daca nu te-ai prins pina acum in 20 de ani de germania, iti dau eu un sfat din pozitia mea de spalator de wc-uri care vede zilnic foarte multi oameni diferiti din toate paturile sociale: spune intotdeauna numai adevarul, nu lasa sa se inteleaga pe linga chestii care nu sint, cu cinstea absoluta ai in germania numai de cistigat!

    finish

    otto

    RăspundețiȘtergere
  18. Otto, iti multumesc mult pt. precizari. Inteleg ca ti-ai spus ofu, deci nu mai trebe sa astept alte interventi pe E-mail, sau?

    Iti multumesc si pt. sfaturi, omu cit traieste invata. Vreau sa ma revansez si eu cu un sfat, incearca si zimbeste un pic, poate ti-ar sta bine. Am impresia ca anumite ironii, poante nu prea le intelegi, stiu, lb- romana e f. complicata, de altfel si germana.
    P.S Mi-ar place daca te-ai exprima mai concis, cum zice neamtu, KISS.

    RăspundețiȘtergere
  19. Stai ca acum am vazut. E adevarat ca UNII profesori cistiga enorm, da nu prin profesorat, ci cum spui si tu, prin activitati colaterale si asta de multe ori cu pretu neglijarii activitatii pedagogice. Cunosc o multime de cazuri in care profu, cu o ora inainte de curs, il trimite pe un asistent pt. ca el nu are timp, ocupindu-se de ciubucuri personale.

    P.S Presupun ca ai auzit de profesorii din Bochum care au fost bagati la puscarie tocma pt. ca umblau dupa bunu plac la "Drittmittel". Desigur Germania e mult maidezvoltata decit Ro da nu exagera, e departe de heile Welt.

    RăspundețiȘtergere
  20. 1. die heile wellt nu e o expresie care-mi place. o foloseau mai mult astia acum 70 de ani. e ceva asemenator cu o tara ca soarele de pe cer.
    2. bochum :-))) universitatea din bochum e un fel de universitatea de la cocirlatele. n-am auzit de ce spui da daca au facut ilegalitati si au fost prea prosti sa se descurce legal atunci sa plateasca.
    3. activitatile colaterale sint legale si fac parte din profesorat. una merge cu alta mina in mina. profesorii au voie prin lege sa-si exercite activitati private in interiorul universitatilor. au voie sa foloseasca si personalul pentru ele. e perfect legal.
    4. cei care isi neglijeaza activitatea de baza sa le fie rusine. la heidelberg nu se iegzista asa ceva. de aia e heidelberg universitate de elita si a primit exzelez-ul.
    5. ca asa numitii asitenti care sint de fapt doctoranzi tin citeodata cursuri nu e nimic deosebit, nimic special, se practica pe intreg mapamondul. si eu inaite de a deveni spalator de wc-uri am tinut cursuri in locul profesorilor si la mit si la ucla - si mai prestigioase decit astea nici nu exista, cel putin in specializarea in care era sa fac cariera inainte de a deveni spalator.
    6. la universitatile cu adevarat renumite si de elita, cel putin in meseria mea, profesorii nu tin personal decit un mic numar de cursuri, de regula mai putin de 20% din ele. menirea lor e alta, sa coordoneze sa supervizeze, sa conceapa liniile generale. de aia profesorii sint numai citiav foarte putini in comparatie cu universitatile romanesti unde fiecare catedra, fiecáre specialzare avea un profesor. aici nu are fiecare specialzare un profesor, cel mai desea sint privat dozent pentru asa ceva. si apoi sint profesori si profesori, ausserordentliche porfessur de exemplu nu e profesor pe bune, e numa praf in ochi pentru fraieri. si sint si multe alte feluri de profesori care d efapt sint profesori numa pentru fraieri, in mediul universitar insa nu sint socotiti profesori pe bune.
    e complicat man si mi-e clar ca nu pricepi de aici si confuziile pe care le faci.
    sint multi care au in fata titlul d eprof dar nu sint prof pe bune in adevaratul sens al cuvintului.
    mi-e clar ca nu pricepi sistemul.
    profesori profesori pe bune sint putini in germania si rolul lor nu e ala de a-si preda cursul integral personal.
    proful pe bune ala cu professur fost "c4" actualmente "w3", de astia sint foarte putini si rolul lui nu e sa fie holoangarul care face bla bla cursul lui la studenti, desi la anumite cursuri in anumite zile mai apare si el.
    7. incet incet completam tabloul meu. devine interesant. sint un spalator de wc-uri trist, fara umor care nu pricep subtilitatile unei ironii si acre are dificultati de limba in orice limba ar incerca si el saracu sa comunice.
    ma duc sa-mi tai venele...:-)))

    otto

    RăspundețiȘtergere
  21. foarte generos din partea ta. mare om. mare caracter.
    otto

    RăspundețiȘtergere
  22. P.S Astept cu nerabdare lista cu minciuni. Da te rog fa-o inginereste, concisa si cu argumente. Ca ing. ma oboseste sa citesc texte lungi.

    RăspundețiȘtergere
  23. Neamtule, vreau doar să te salut că n-am mai făcut-o de multă vreme! Sănătate şi noroc!

    RăspundețiȘtergere
  24. @neamtu
    Ai primit lista sau nu?;)
    @otto
    Parlez-vous français?si oui vas te faire f...re!!si tu vois ce que je veux dire!!

    RăspundețiȘtergere
  25. otto,

    fa te rog lista aia publica; sintem o gramada de curiosi tacuti, dar rabdatori.

    apropo de ideea ca multi profesori "germani" nu acorda studentilor o atentie similara cu cea pe care o acorda cei romani, as vrea sa spun mai intii ca nu vreau sa ii dau dreptate lui neamtu doar asa, din ambitz... deci, nu-i dau.

    am insa un coleg german chiar aici, linga mine, care se plinge relativ frecvent de asta. el a terminat scoala de medicina in heidelberg. medizinische fakultat der universitat parca are el tendinta sa o numeasca.

    dar, tu spui singur, otto, ca "profesorii" isi aduna grosul pentru zestrea dulcilor lor fetite din activitati colaterale actului didactic propriu-zis. mie mi se pare ca asta dovedeste mai degraba decit contrazice teza lui neamtu tiganu.

    banuiesc ca ai explicat, in parte, mecanismul care conduce la situatia asta in comentariul din May 18, 2010 6:23 PM. n-am citit, e prea lung ... oricum, il cred.

    apoi, daca profesorii nu se ocupa de studenti asa de mult, desi au ratiuni bine definite, logice, indreptatite, tot ramine ideea ca nu se ocupa de studenti asa de mult.

    however, sint de acord cu punctele tale de vedere cind compari invatamintul german vs roman, precum si cu observatia ca profesorii germani sint mult mai "competitivi" decit cei romani.

    mi-as permite, de fapt, sa subliniez mai degraba reversul: cei mai multi profesori romani sint, largely, monumente de goliciune stiintifica. pot sa aduc argumente, cit n-are neamtu suficienta memorie alocata la pagina de blog ... sint convins ca multi altii pot.

    all in all, profesorul indicat aici de neamtu tiganu pare sa fi fost dintr-un alt aluat, superior, cand vine vorba de calitatea lui de "dascal".

    si cu asta inchei:
    otto, iti propun sa nu iti retragi afirmatiile si argumentele legate de profesorii germani, societatea germana etc. dar, iti propun sa reprocess ideile tale despre profesorul roman de aici si sa consideri ca posibila (acceptabila) ideea ca a fost un dascal minunat.

    nu l-am cunoscut, dar uite, pe blogul asta i s-a dat o sansa in nemurire ... ceea ce probabil e mult mai mult decit voi fi eu capabil vreodata sa realizez ...

    sint convins (si iti doresc cu sinceritate) ca tu, otto, o sa realizezi mult mai mult. ... si iti doresc, de asemenea, cind vei ajunge on the pinacle of your field, sa ai la cine te gindi si multumi, privind inapoi ... sau inainte.

    RăspundețiȘtergere

comentati