duminică, 21 februarie 2010

Chaord

Ajuns in Germania, cu multi ani in urma, am incercat sa fiu si io neamt. Am fost impresionat de ordinea lor si am vrut sa-i copiez. A fost o catastrofa, pierdeam o multime de timp cu indorsarieri, lipit etichete si cind aveam nevoie de ceva cautam ore in sir, fara succes, deoarece un document poate fi indorsariat la o anumita tema, da poate fi util si la alta. Faceam din timp in timp ordine si aruncam tot ce credeam ca nu voi mai avea nevoie, dovedindu-se la scurt timp ca tocma aia e neaparat necesara.

Deci am revenit la stilu meu, haos total. Birou meu arata ca insulele alea dupa ce a trecut tzunami. Intr-un timp erau tot felu de chinezi prin firma si trebuia sa pitim documentele, am primit de mai multe ori observatii, da le-am spus ca nici un chinez n-ar gasi ceva pa birou meu, haosu e un mai bun ascunzis decit ordinea desavirsita. Cum la virsta mea sunt un fel de tata pt. colegii mai tineri, astia vin des, uneori se face coada, sa ma-ntrebe cite ceva si sa le dau diferite date. Sunt uluiti cind vad ca bag mina fara sa ma uit intr-un vraf de documente si scot exact ce e nevoie. Acelasi haos e si pe discu dur.

Un baiat dastapt Dee W. Hock a inventat cuvintu CHAORD, o combinatie intre CHAos si ORDung. Asta a inventat si sistemu de plata cu carte de credit, lucru nu f. pozitiv, daca ma uit la nefasta si care intradevar te poate baga in haos. O organizare chaordina inseamna sa faci greseli si sa-nveti din ele.

Un exemplu din natura ne arata ca Haosul este de multe ori singura solutie. Sa facem o experienta, se baga in cite o sticla goala sase muste si sase albine, sticlele fiind culcate. Fundu sticlelor se-ndreapta spre fereastra de unde vine lumina. Albinele, un popor organizat si comunicativ, incep sa cerceteze fiecare mm din drumu catre lumina, asa sunt ele programate, deci spre fundu sticlei, pina cind ajung sa oboseasca si mor. Mustele nu au nici un sistem, nici o ordine, zboara de colo-colo, ca d-aia se spune, te misti ca o musca beata si cindva resusesc sa gaseasca iesirea si se salveaza.

Ce invatam din asta? Da o sansa intimplarii, ar putea fi salvarea ta.
Romania mai are o sansa sa depaseasca o tara ordonata si coordonata, sa fuga.
**************
update: Margot Käßmann o preoteasa evanghelica de rang inalt (Bischöfin) a fost prinsa la volan, trecind pe rosu, cu alcoolemie 1.54. Pai vedeti!

8 comentarii:

  1. Sint in catatonie de cind am terminat de citit acest post. Sint de acord cu teoria, pare logica. Dar oare asta poate ajuta tzarishorul nostru idiosincratic? Chiar?

    RăspundețiȘtergere
  2. Vera, nu avem decit o viata si asta e a naibii de scurta, fiecare decide cum vrea.
    Cind mi se face dor de "acasa" merg pa o strada de pe aici intr-o zona cu protectie sanitara, era plina de gauri, intre timp au asfaltat-o.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ha!-Ha!-Ha!
    :) :) :)
    Deci te-ai scos!!!
    Dacă şi preoteasa dă cu păhăreluuu...
    Era şi-o poantă, parcă:

    Preoteasa către făgădar:
    - Auzi, o fo popa azi pe-acilea?
    - O fo, doamna preoteasă. O tras o cinzeacă şi s-o du...
    - No, toarnă şi mie o sută, să-l ajung din urmă!...

    Da, cu Helga aia??? Cu aia cum rămâne, ai?
    Bag de samă că vrei să ne distragi atenţia cu preoteasa, da nu ţine!
    Dacă-o iubeşti, te zic la doamna Mihaela!!!
    Dacă nu, nu.

    RăspundețiȘtergere
  4. Citesc pe aici pe blog dar nu prea imi permit sa scriu. La Iasi a fost adusa la spital o femeie care avea alcolemie 7,55 si inca putea sa vorbesca si sa mearga. Asta nu era preoteasa, era daja zeita!
    http://www.realitatea.net/socant--o-batrana-din-iasi-a-ajuns-la-urgente-cu-o-alcoolemie-de-7-55-la-mie_699788.html

    RăspundețiȘtergere
  5. Adevaru e ca noi barbatii nu mai suntem ce am fost odata, pina si in domeniu asta exclusiv am fost depasiti.
    P.S Anonyme poti scrie cind vrei, sa stii ca nu am nici un fel de control asupra IPurilor sau adreselor.

    RăspundețiȘtergere
  6. offtopic: ehehe, apropo de Iasul de care pomenea anonimul, uite aicea stire: "Alarma de gradul zero aseara in Iasi. Aproape 300 de politisti, politisti comunitari si jandarmi au fost trimisi pe strazi in cautarea unui psihopat care ataca la intimplare femeile singure aflate pe strada. In numai citeva ore, atacatorul a facut cel putin zece victime in diferite zone ale Iasului. In toate cazurile, barbatul a actionat dupa acelasi tipar: s-a apropiat de victime si le-a intepat in zona coapselor. Cel mai probabil, spun politistii dupa ce medicii au examinat ranile victimelor, acesta a folosit o surubelnita. Motivul atacurilor este deocamdata necunoscut si cel mai probabil, este vorba despre o persoana cu afectiuni psihice. "Cu siguranta este vorba de un psihopat", spun politistii" Slava Domnului ca cica acum vreo 2 ore l-au prins...

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu de IP-uri ma feresc, ci de nivelul calitativ.

    RăspundețiȘtergere

comentati