luni, 2 noiembrie 2009

Neamtu tiganu, om de stiinta

Va voi vorbi de un subiect f. drag mie si anume de persoana mea.

Neam de neamu meu nu a visat sa devin savant. Nici io nu stiu cum s-a-ntimplat. Mi-ar fi placut sa fiu fotbalist, sau dansator, sau pilot. Da asta ie, trebe sa-mi duc crucea. Ca om de stiinta trebe uneori sa tin spiciuri la congrese. Trebe sa spun ca sunt tare timid si am „Lampenfieber“, adica mari emotii.

Cu o noapte inainte de a iesi pa scena nu pot dormi, imi fac si refac de mii de ori teStu in cap, imi pun singur intrebari si-mi raspund. Compun poante peste poante pe care de altfel le uit. Nu am nici un talent de actor, sa recit un text invatat, din fericire insa sunt spontan si pot improviza. Cu citva timp in urma am tinut una d-asta la Schkopau, asta-i un castel prin fostu DDR care cica a fost un fel de centrala de recreatie a StaSi. Unu altu zicea sa vorbim in soapta ca nu se stie daca microfoanele au fost demontate.

Am intrat in foc ultimu inainte de pauza de masa. Inaintea mea fu unu de la concurenta, un fonfait de francez cu nume italienesc. Ma bilbii la inceput pina ma-ncalzesc, da mai apoi merge struna, imi vin idei de care nu ma cred in stare. Rezist si potopului de intrebari, savurez aplauzele si merg val virtej in parc sa trag o tigare. Unu se tine dupa mine si vrea sa vorbim despre prezentare. Ne-intindem noi la vorba pina ca vad ca apare unu transpirat strigind "Herr Tiganu, Herr Tiganu, de cind va caut!", "Ce s-a-ntimplat?". Microfonu imi ramasese agatat de reveru hainei si tot ce vorbeam se transmitea in sala. Transpiratu imi zise ca m-a cautat prin tot parcu si nu banuia ca instalatia are asa bataie lunga. Intrind inapoi in sala de sedinta sunt intimpinat de un hohot imens.

Seara are loc banchetu. Mincare, bere, bere, bere. Satul de bere ma duc la bar sa fumez si comand o vodca. Mai vin citiva, un englez, un turc si vro doi nemti. Dau o runda. Apar si moderatoarele Gita, o bunaciune bruneta si Helga una cam trupesa. Mai dau o runda, Gita prefera techila cu sare si lamiie. Isi pune sare pe pumnu-nchis si-l linge uitindu-se la mine, mai apoi suge lamiia. Englezu da si iel un rind, Gita vrea techila, sare pe pumn, o privesc, turcu se-mbujorase si se trage mai aproape de Helga, neamtu de englez.
Mai da fiecare cite un rind.

Cindva mergem la culcare. Cavaler de moda veche o conduc pe Gita. Aveam camere alaturate. Bagam cartea in slitu camerei, Schlaf gut, se opreste in pragu usii iei, ma opresc in pragu usii mele, Guten Nacht, Guten Nacht… ezit, parca mai era ceva?, ma hotarasc intr-un tirziu, prea tirziu, vad usa inchizindu-se cu zgomot, parca prea mult zgomot. Sunt al draq de timid.

Dimineata ma scol devreme. Imi fatase o pisica-n gura, vodcaaaa, fac un dus rece, ies in parc. Aud pasi repezi prin pietrisu aleilor, o vad, Gita venea imbujorata de la joging, o salut zimbind, imi raspunde f. rezervat.

Peste citeva zile primesc un E-mail de la Gita cu evaluarea prezentarilor. Perfidia congreselor ie ca fiecare iti da note, anonim. Gita ma felicita am iesit printre primii, fonfaitu de la concurenta ie ultimu, nu ma asteptam.

De curind am mai primit un E-mail de la Gita cu call for paper pt. data urmatoare.
Nu stiu ce sa fac, sa pregatesc ceva sau mai bine nu?

19 comentarii:

  1. + pentru compunere
    PETITparis

    RăspundețiȘtergere
  2. Neamtule, timizii au imaginatie bogata, asta-i fapt stiu demult.
    Pe de alta parte, daca vrei sa fii mai pregatit pt urmatoarea intalnire cu Gita, intreba-ti nefasata ce sa faci. Iti prepara ea un bitter suedez cu brom, sa ai somnul lin si imginatia mai domoala. Da' sa-l bei numai dupa prezentarea din fata congresului, nu inainte, ca altfel ai sa-i iei locul fonfaitului. Uite, el de asta fu asa, ca-si bau bitteru inainte.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cioc-cioc!!!

    Şini bati sara su finetr a moa????
    Şini bati sara su finetr a moa???

    Moa je sui, mon şer ţâgane, nu ti spariaaaaa....

    RăspundețiȘtergere
  4. Ptiuuuuu!
    Să mai crezi ce zic bărbaţii... Aoleooo!
    Şi io care-am venit pântră stele, cu luminile stânsă şi cu motoarăle oprite să nu-i trezăsc nefasta... Şi iel, muieraticu dracului, umblă pe cele coclauri...
    No, să te văd io cine-ţi mai spune ţie cum să faci cu hălalant sempozeon...
    Dacă_nu_nu!

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu zic ca merita sa pregatesti. Si, cind iti speli chilotii pentru speach, eu te-as sfatui sa adaugi in masa de lavare si-o idee - doua de acid citric, cred ca se gaseste la plic.

    RăspundețiȘtergere
  6. conference amateur3 noiembrie 2009 la 08:00

    sa n-ai incredere in muierea care-si da singura papucii? sau si-i ia? hmmm... sau sa ai? :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Dragi preteni si doamnelor,
    nu as vrea sa cadem in vulgaritati si sexism da colegii mei oamenii de stiinta au dovedit ca un barbat se gindeste de mai multe ori pe zi la sex. Ca ne place sau nu, asta ie situatia, ie natural, ie omenesc, ie barbatesc, asa ne-a facut Dumnezeu. Asta li se-ntimpla si scriitorilor si politicienilor si muncitorilor si taranilor.

    Mai ales dupa o zi grea, plina de emotii, o vodca inainte si o tigare dupa destinde, presiunea acumulata peste zi apasa asupra hormonilor si trebe dezumflata.

    RăspundețiȘtergere
  8. Da, m-am prins! M-am prins că bărbaţii se gândesc de mai multe ori pe zi la sex... Şi nu-i must musai să mi-o spună colegii tăi, oameni de ştiinţă!!! O ştiu io, di la mine, că am văst cu ochii mei asară, când am bătut cale lungă să-mi ajungă, peste nouă mări şi nouă ţări, numa să viu la tine să-ţi dau în cărţi...
    Io gândeam că tu m-aştepţi cu ceva licori de ferbînţală, cum ne-o fo vorba. Când colo, tu cu vinu: vin la tine/vini dijeaba!!! Başca să mă mai şi zîdească... Auz la ei! Să mă zîdiţi ai??? Că stă supărarea până (vă) faceţi voi zîd... Io-s ocupată, măi, îs ocupată, n-am vreme de pcherdut!!! Cu ui dedlainu-i pe capu nost, Neamţule!!! Paranteză: Că io nu-ţ zîc Ţîgane, că pe mine nu mă duci tu cu vorba, numa asară ţ-am zîs, ca să văz de mă conoşti ore ba!

    No, scurt că mă grăbesc, vorba lu Cicero, nu cum să sfădesc ăia doi acolo ba c-o zîs Creangă, ba c-o zîs Pascal... O hi zîs şi unu şi altu, că vorba-i veche de când lume, şi-acu n-om hi noi mai ocoşi decât on profesor de universitate, no. Dacă el o zîs că ăla o zîs, apăi ăla o zîs şi gata! Daca_nu_nu!, ce mama supărării...

    Prin urmare, Neamţule, dacă vrei să ţi să-mplinească gândul şi să poţi mere unde n-au putut mere fraţii tăi, apăi asculă (uppps, da las aşa!) tu la Baba Vineri, las-o tu pe Baba Duminică în voia ei, că pre-i bisericoasă, zău aşa... Fii atent aici: NU te sui în pod şi NU căta hainele şi armele lu tată-to de când o fo mire, că dejaba umbli la ele, tăt nu (mai) ai la ce le folosî.
    Tu ie cu tine-o glajă de-o tekilă, nu mai mult, că beutura bună nu să be cu kilele! Vez să nu te prostească nefasta de cap că ce trăbuială ai cu ie de-o iei cu tine!!! Îi spui că-ţ trăbă în enteresu ştiinţei, auzîtu-m-ai??? Dacă vezi că nu, şi nu, şi nu te lasă nececum, hai să zîcem că laşi glaja, da iei vermele auzi???? Iei vermele la purtător!!! Nu te duce fără verme, că jaba te duci... Şi nu te râde aci ca savantu-n mezu lu experimentu, până nu vezi rezultatu final! Că noi nu ne gândim ca voi la atâta sex; da, dacă ne place tekila, apăi cu tekila te prezînţ, nu cu lichior de mere, nici de maiadă, nici de săgată... No.

    Şi când îi vide şi-i vide că doamna dă să ceară ceva, tu iute sai cu vermele după dorinţa ei...

    Da ţîne minte încă una:
    Să te fereşti de omu Spân şi de omu Roş, că te bagă-n puţ şi te pune să juri pe paloş. Şi cum el n-are paloş, frică mi-i că ţ-a cere să juri pe-al tău, şi-apăi Ha-raaaaaaaa... pa!

    Dacă_nu_nu!

    RăspundețiȘtergere
  9. Peseu:
    Şi data viitoare când mai viu la tine, dacă iar eşti dus cu sexu pân galaxie, să ştii că atâta claxonez pănă-ţi scol nefasta... Şi-apăi să nu hiu la voi la cină...
    Dacă_nu_nu...

    RăspundețiȘtergere
  10. Pai aseara crapam de oftica, ca de oftica am baut Vieille Prune, Vieille eau de vie, ca tuica nu mai am... ca sa mi se-ntimple tocma mie una ca asta, auzi soro un moldovean, tii drace unu cu chiatra si chiloti, macar de era unu mai asa vrun presedinte.. Doamne ca de te prindeam ...

    RăspundețiȘtergere
  11. Țigane, io zic să te ții de instinct și să nu pregătești nimic, că voi parcă le știți după ureche, nu după note, nu? Da pe de altă parte, Gita asta cu jogging, cu sănătate, ptiu Doamne iartă să nu-ți facă freo mișcare din aia de să te înțepenească de șale, că iar o pui pe Dacă_nu_nu pe drumuri să te frece pe spinare cu niște camfor. Deci, cu măsură, da?

    RăspundețiȘtergere
  12. Zi taica cum e cu spuma aia de plastic si cu poliuretanul. Poti face lipeala buna cu astea sau e musai si un strop de tequila ? ;)

    RăspundețiȘtergere
  13. Ha!-Ha!-Ha!
    Cred, Neamţule dragă, cred!!! Altfel di ce m-aş fi tirat aşa răpide?????

    RăspundețiȘtergere
  14. La multi ani, neamtule! La multi ani tuturor sarbatoritilor zilei!

    RăspundețiȘtergere
  15. Tulai, Doamne, la vreme-i sărbătoare!... Ja-i diminică... Da ce sărbătoriţi îs????
    Aoeloooo... Mihail şi Gavril! Uuuuups!

    Neamţule dragă, dacă Yep zîce LA MULŢI ANI, apoi ore eşti Mihail, ore eşti Gavril, ore viceversa. Măăăăi, n-am ştiut io az-noapte, la nuntă, di ce mă leagănă valsurile-alea-n viori aşe de fain... Cum n-am ştiut nici în cinstea cui valsez io aşe de cu suflet... Iaca, acuma ştiu. Că n-am scăpat un valţ, Neamţule, aşa să ştii...
    Şi-acu, dacă mă nimerii la tine, încep cu tine urările, că, dacă încep a da telefoane şi-a scrie prietenilor, să lasă noaptea...

    Ce să-ţi urez io ţie, Neamţule???

    Să-ţi fie ziua plină
    Şi toţi ai tăi la cină.
    Să-ţi cânte nepoţica
    În braţe la bunica.
    Să-nchini cu ei paharul,
    Să-ţi cânte lăutarul,
    Să ştii ce-i GAUDEAMUS -
    Chiar de-o fi EX BIBAMUS...
    N-ai parte de pelin,
    Cum nici de apă-n vin,
    Să nu cunoşti năpasta
    Şi să-ţi iubeşti nefasta!
    Să-ţi fie blândă toamna...
    Să te iubească Doamna!
    Să-ţi dea Bunul Părinte,
    Pe lângă cap, şi minte!!!
    Să nu-ntâlneşti furie-
    Cum nici vremelnicie -
    Să nu ştii pustietate
    Şi nici singurătate.
    Şi să grăieşti cuminte,
    Iar nu pogorăminte...
    Să fii cel mai bun TU.
    Semnez:
    Dacă_nu_nu!

    RăspundețiȘtergere
  16. La mulți ani, neamțule Michael care ești tu! Și să-ți trăiască și doamna nefastă, că parcă și ea e tot Miaiela, nu? Pupezăm tot neamu!

    RăspundețiȘtergere
  17. La Multi Ani, anghel radios !!
    sanatate si fericire, numai bucurii de la cei dragi (mai ales de la nepotica)...

    beau in cinstea ta impreuna cu sultanu`, ... care si el isi serbeaza ambii arhangheli continuti in nume (deci trebuie sa bea de 2ori mai mult !!)

    RăspundețiȘtergere
  18. Multe multumiri pt. multimea mesajelor de felicitare atit din tara cit si de peste hotare.

    Un gind deosebit mai ales pt. Yep, primu care si-a adus aminte desi nu stia, Daca_nu_nu, poiezia ie dementiala, mai ales morala, Lia, care n-a uitat ca si nefasta ie tot Michaela si Sehe care ie prima data pe aici pe la mine si nici macar n-am tratat-o cu-n pahar, ceva.

    Si io va urasc din partea mea si a nefestii toate cele bune si sanatate la neamuri!

    RăspundețiȘtergere
  19. clar trebuie sa te pregatesti bine pentru urmatorul congres..oare ce i-o place Gitei?

    RăspundețiȘtergere

comentati